Tieten tahtoen vaaraan

Purjealus Estellen kunnostaminen oli aikanaan Suomessa paljon julkisuutta saanut talkootyö, johon otti osaa suurella innolla iso joukko kehitysmaiden auttamisesta kiinnostuneita ihmisiä.

Valmistuttuaan Estelle on purjehtinut avustusmatkoillaan enimmäkseen turvallisilla vesillä, mutta välillä on hakeuduttu myös tietoisesti vaaran paikkoihin erityisesti Välimeren itäosissa – samoilla vesillä, joilla Ithakan tarukuningas Odysseys aikoinaan kuljetti miehiään uhkarohkeasti halki myrskyjen Skyllan ja Kharybdiksen välitse.

Kun Estelle aloitti kuluneella viikolla uusimman matkansa Gazan palestiinalaisalueelle, tiedettiin hyvin, että omaa etupiiriään valvova Israel ei päästä retkeläisiä mielisuosiolla merisulkunsa lävitse.

Laivan lauantainen miehittäminen Gazan rannikolla oli johdonmukaista jatkoa israelilaisten aiemmalle toiminnalle vastaavissa tilanteissa. Hyvillään pitää olla, että tällä kertaa vältyttiin sentään ihmisuhreilta.

Elämä Gazan rantakaistalla ei ole helppoa israelilaisten tiukan valvonnan vuoksi.

Pitää kuitenkin muistaa, että palestiinalaiset ääriryhmät tekevät kaikkensa, ettei alueelle synny pysyviä rauhan edellytyksiä. Yksi purjealus ei tuo rauhaa Palestiinaan, vaan siihen tarvitaan alueen kaikkien valtioiden ja kansojen hyvää tahtoa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Naisten asialla

Pieni, outo ja vaikea - mutta rakas

Trump heitti taas bensaa Lähi-idän kytevään paloon

Maatalouden hätä ei ole vielä täysin valjennut poliitikoille

Luotettavien onnellisten maa

Sankarin viitta sylissä

Brexit-sotku peittää alleen tärkeää EU-politiikkaa

Mosambikin katastrofi tarkentuu hitaasti

Uusi mahdollisuus eläinlaille

Turvallisuusympäristön muutos yllättää jatkuvasti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.