Tieto on alueilla

Metsästyshallinto on uudistumassa. Hallituksen esityksen mukaan halutaan varsin itsenäisesti toimineet maakunnalliset riistanhoitopiirit halutaan lopettaa nykymuotoisina ja keskittää päätöksenteko uuteen valtakunnalliseen Suomen Riistakeskukseen. Jos laki menee läpi, maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa toimiva keskus aloittaa vuodenvaihteessa.

Metsästäjäin näkökulmasta on olennaista, missä ja kuka määrää vuotuiset metsästysajat ja myöntää vuotuiset kaatoluvat luvanvaraisille saaliseläimille. Päätöksenteon yksioikoinen keskittäminen alueilta Helsinkiin on johtanut aiheellisesti epäilyihin ja jopa suoranaiseen arvosteluun maakunnissa.

Ihmetystä on lisännyt, kun metsästyshallinnossakin on viime vuosina ajan hengen mukaan muutoin kuljettu aivan päinvastaiseen suuntaan. Ei tästä ole kauankaan, kun suurpetojen kaatolupien myöntäminen siirrettiin riistanhoitopiireille.

Riistakeskusuudistusta on valmisteltu joko kehnosti tai sitten maakunnista kuultu kritiikki on purrut. Nyt on pääkallonpaikalta pääkaupungista rauhoiteltu, että riistakeskus tekee alueelliset luparatkaisunsa aluetoimistoiksi muuttuvia riistahoitopiirejä kuunnellen. Näin maakunnallinen asiantuntemus pysyisi edelleen nykyiseen tapaan päätöksenteon pohjana.

Hyvä näin, jos jos näin käy myös käytännössä. Suomi on niin laaja ja monimuotoinen metsästysmaa, ettei ratkaisuja voi tehdä vain yhdellä tiukalla sapluunalla, vaikka joillakin tahoilla olisi siihen varmasti halua.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.