Tietojärjestelmät eivät ehkä tuokaan sote-säästöjä

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) katsoo, että terveydenhuollon tärkeimpienkään järjestelmien osia ei aina ylläpidetä niiden kriittisyyden vaatimalla tavalla. Lausunto on yksi johtopäätöksistä, joihin Otkes päätyi selvittäessään tietoliikenneongelmia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) 7. ja 8. marraskuuta 2017. Ansiokkaasti häiriötilannetta analysoiva raportti valottaa myös sitä, miksi laajan häiriön aiheuttaneita vikaantuneita kahta runkokytkintä ei vaihdettu aikanaan.

Runkokytkimet olivat olleet päällä yhtäjaksoisesti kahdeksan vuotta. Oli tiedossa, että laitevalmistajan tuki niiden linjakorttien muistimoduuleille päättyisi joulukuussa 2017 ja ohjelmiston osalta tuki oli jo lakannut kesäkuussa 2017. HUSissa oli otettu tietoinen riski, sillä kahta viikkoa aikaisemmin toisessa runkokytkimessä oli ilmennyt ongelma, mutta sitä ei ryhdytty korjaamaan ohjelmistopäivityksellä, koska vanhaan laitteistoon olisi pitänyt lisäksi vaihtaa komponentteja. HUSin tietohallinnossa katsottiin, että päivitystä ei ole tarkoituksenmukaista tehdä. Riskinottoa teki ymmärrettäväksi se, että korvaavan laitteen asennus oli jo alkanut. Uuden sukupolven laitteet oli siis jo hankittu, mutta niiden käyttöönotto oli kesken.

Todellisuudessa riskiajalla oli eletty jo yli vuoden ajan. Raportin mukaan laitevalmistaja oli jo vuonna 2016 tiedottanut runkokytkimen muistikomponenttiongelmasta ja HUSin tietohallinto ja tietokonejärjestelmän ylläpitopalveluntuottaja olivat runkokytkimen päivitystarpeita selvittäneetkin silloisten reititysongelmien vuoksi. Jo silloin paljastui, että ohjelmistopäivitys edellytti laitekokoonpanon päivitystä. Riski ohitettiin.

Uhkatilanne oli paha. Pääsy potilaiden tietoihin estyi kokonaan tai osittain koko HUSin alueella. Raportin mukaan erityisesti vakavasti sairaiden potilaiden hoito vaarantui. Ensimmäisen häiriöpäivän iltana leikkaussaliin vietiin kaksi tehohoitopotilasta, joiden potilastiedot perustuivat muistinvaraiseen suulliseen raportointiin ja aikataulutettujen lääkitysten tiedot olivat nekin muistinvaraisia. Kriittisiä riskitietoja ei voitu varmistaa.

Nyt HUSissa on uusittu toimintaprosesseja, ohjeistusta ja tekniikkaa. Uuden sote-tietojärjestelmä Apotin suunnittelussa on hyödynnetty HUSin häiriöstä saatuja oppeja. Potilasturvallisuudesta huolehtiminen on tietysti lähtökohta. Otkes suosittaa, että terveydenhuollon tulevissa uudistuksissa on varmistettava, että varautumisen valvonta on jatkossa riittävää. Se merkitsee varautumista tietojärjestelmien häiriöistä johtuviin poikkeustilanteisiin suunnitelmia, ohjeita, hankintoja ja säännöllistä harjoittelua myöten.

Vaikka raportissa ei sitä sanotakaan, opiksiottamisella on monenlaisista varmennustoimista päätellen varsin iso hintalappu, joka vähintään haastaa ellei peräti kyseenalaista niitä säästötavoitteita, joita nykyinen ja sitä edeltävät hallitukset ovat sote-uudistukselle asettaneet.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Nais- ja reviirikiista?

Armottoman kova pottugate

Metsien omistusta uhkaa siirtyä paljon ulkomaille

Pääsiäisen rauha rikki Sri Lankassa

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.