Tiikerit väsyivät

Sri Lankan sisällissota on yksi maailmanhistorian pisimmistä. Saarivaltion pohjoisten osien hindulaisesta tamiliväestöstä kasvaneet "tamilitiikerit" nousivat kapinaan valtaa pitävää buddhalaisen singaalienemmistön hallintoa vastaan jo 1970-luvun alussa. Vuodesta 1983 lähtien sisällissotaa on käyty liki yhtäjaksoisesti, vaikka Norjan johdolla saatiinkin neuvotelluksi aselepo 2000-luvun alussa. Rauhantila jäi lyhyeksi.

Nyt tiikerit ovat kuitenkin väsyneet. Viime kuukausien rajuissa taisteluissa Sri Lankan armeija motitti sissit saaren pohjoisimpaan kolkkaan, ja viikonvaihteessa kapinallisille jäi vain yksi vaihtoehto: antautua ehdoitta. Sissiliikkeen menetti viime taistoissa myös johtajansa, kun pitkäaikainen keulahahmo Vellupillai Prabhakaran ammuttiin loppukahakoissa hengiltä.

Pitkälti neljättä vuosikymmentä kestänyt sisällissota on vaatinut yli 70 000 kuolonuhria. Vihanpidon syvyyttä kuvaa, ettei edes vuoden 2004 tsunami kyennyt luomaan sovintoa saarelle, vaikka meri hukutti noin 30 000 srilankalaista ja aiheutti suunnattoman inhimillisen katastrofin. Yhden oman maansa presidentin lisäksi tamilitiikerit ehtivät surmaamaan myös pohjoisen naapurinsa Intian pääministerin Rajiv Gandhin, joka yritti välittää rauhaa saarelle.

Srilankalaisista on tamileita vajaa viidennes ja singaaleja kolme neljäsosaa. Tältä pohjalta tamilien aseellisen itsenäisyysliikkeen taistelu oli tuomittu epäonnistumaan, kun ulkopuolista apua ei ollut juuri saatavissa. Kansainvälisten järjestöjen tehtäväksi jää varmistaa, että edes sisällissodan jälkiselvittelyt hoidetaan ihmisyyttä kunnioittaen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.