Tilaa uudistajille

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma järjesti sunnuntaina jättiyllätyksen ilmoittamalla Turussa koolla olleille puolueaktiiveille, ettei hän enää asetu ehdolle puolueen johtoon ensi kesän puoluekokouksessa. Heinäluoman ilmoitus löi ällikällä kaikki, myös puhetta kuunnelleet toimittajat. Suomen Tietotoimisto ehätti jo tulkitsemaan puheen alkuosaa niin, että Heinäluoma haluaakin jatkaa. Maailmalle nopeasti lähtenyt uutinen jouduttiin parin minuutin kuluttua oikaisemaan.

Heinäluoman perustelu ratkaisulleen oli yksinkertainen. Hän kertoi haluavansa kantaa vastuun viime vuoden eduskuntavaalien tuloksesta. Ratkaisua pitää kunnioittaa. Vastuun kantaminen väistymällä syrjään ja antamalla tilaa uusille voimille on kohtalaisen harvinaista Suomen poliittisessa kulttuurissa.

Ehkä parempi tapa sosiaalidemokraattisen puolueen kannalta olisi kuitenkin ollut , että Heinäluoma olisi väistynyt heti vaalien jälkeen viime keväänä. Ratkaisun pitkittäminen lähes vuodella on viivästyttänyt työtä puolueen uudistamiseksi. Vielä syksyllä nykyinen puoluejohto julisti halunsa etsiä puoluetyöhön uutta iloa ja intohimoa.

Nyt puheenjohtaja Heinäluoma ja puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta ovat molemmat lyhyen ajan sisällä kertoneet jättävänsä tehtävänsä. Varsinkin Heinäluoman ilmoitus tuli liian myöhään, koska osa ensi kesän puoluekokousedustajista on jo valittu.

Ehkä molempien halua vastuun kantamiseen kasvatti se, että SDP:n kannatus ei ole vaalien jälkeen noussut puheenjohtajan ja puoluesihteerin toivomalla tavalla. Mielipidemittausten mukaan SDP on edelleen vasta kolmanneksi suosituin puolue kokoomuksen ja keskustan jälkeen. Tuoreen tutkimuksen mukaan varsinkin nuoret ovat jättäneet vanhoilliseksi kokemansa puolueen.

Jos SDP olisi Heinäluoman johdolla ensi syksynä menettänyt suurimman kuntapuolueen asemansa, olisi puheenjohtaja joka tapauksessa joutunut lähtemään. Silloin kyse olisi kaiken lisäksi ollut pakkolähdöstä.

Heinäluomalle henkilökohtaisesti hankala oli TV 1:n A-studion teettämä tutkimus, jonka mukaan SDP:n kannattajien joukossa kansanedustaja Erkki Tuomiojalla on enemmän kannatusta puolueen puheenjohtajaksi. Asiat tunteva ja miellyttävä Heinäluoma on parhaimmillaan pienessä joukossa, mutta puoluejohtajalla pitää olla karismaa, joka välittyy myös television kautta. Sellainen karisma Heinäluomalta puuttuu.

SDP:n puoluekokoukseen on aikaa neljä kuukautta. Heinäluoman sunnuntainen ilmoitus avaa ovet aivan erilaiselle puheenjohtajakilpailulle kuin on odotettu.

Vain tunti Heinäluoman ilmoituksen jälkeen ehdokkuudesta jo kerran kieltäytynyt kansanedustaja Jutta Urpilainen kertoi harkitsevansa asiaa uudelleen. Jos Urpilainen leikkiin lähtee, häntä voi pitää puolueen nuorten suosikkina. Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja Tarja Filatov on valmis harkitsemaan ehdokkuuttaan uudessa tilanteessa. Ehdokkaita tulee varmuudella lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Muuttoliikkeessä onaina monta muuttujaa

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.