Tilanäkökulmaa ei pidä unohtaa biokaasuasioissa

Lietelannan hyödyntämiseen tähtääviä biokaasuhankkeita on rakenteilla, suunnitteilla ja haaveissa eri puolilla Suomea (Savon Sanomat 6.1.). Valtion kokonaan omistama energiayhtiö Gasum Oy on kiinnostunut Ylä-Savon lantapotentiaalin innostamana investoimaan Pohjois-Savoon.

Prosessoitavat lietemäärät ovat valtavia. Pohjois-Savossa on lehmiä suurin piirtein 40 000. Sellainen eläinmäärä tuottaa lietettä miljoona kuutiota vuodessa. Jos määrästä prosessoitaisiin puolet vuonna 2025, kuten hallitusohjelmassa tavoitellaan, Ylä-Savoon suunniteltujen kahden laitoksen lisäksi maakuntaan voitaisiin rakentaa ainakin kaksi laitosta lisää. Silloin biokaasua riittäisi tyydyttämään jopa 5 000 henkilöauton vuotuisen polttoainetarpeen. Pohjois-Savossa on noin 150 000 henkilöautoa.

Laskelmat ovat tietysti suuntaa antavia, mutta ne kertovat vääjämättömästi, että biokaasulla voi olla oma roolinsa tulevaisuuden liikennepolttoainevalikoimassa. Perusratkaisuksi siitä ei kuitenkaan ole. Suuri kuva ei juuri muuttuisi, vaikka mukaan lietemäärään laskettaisiin myös maakunnan naudanlihantuotantotilat ja emolehmätilat. Maatilojen omien polttoainetarpeiden tyydyttämiseen biokaasu sen sijaan voisi hyvin riittää.

Lietelannan hyödyntäminen pitää nähdä erityisesti investointina ympäristöön. Jo aiem­min toteutetun ravinteiden kierrätyksen lisäksi valumat vesistöihin ja ilmastopäästöt vähenevät. Osaltaan biokaasu tekee maidosta hiilineutraalia elintarviketta. Vision toteutuminen edellyttää, että tilat innostuvat asiasta. Siksi tilanäkökulma on koko ajan muistettava biokaasuasioita valmistellessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suomen ääni

Myyrän työtä

Edunvalvonta yhdistää Savo-Karjalan edustajia

Erämessujen kautta ulos kevätluontoon

Pidä paljon melua itsestäsi

Imperiumin vastaisku

Vanhustenhoidon valvonta yhä vajavaista

Kaaharit uhkaavat omaa ja toisten henkeä

Suomi voitti

Saamarista siivoushitti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.