Timo Soini ärsytti vihreät poteroistaan

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki on valinnut ensi kevään eduskuntavaalien ykkösvastustajakseen perussuomalaiset. Sinnemäki pitää puolueensa ja perussuomalaisten välistä kamppailua vaalien mielenkiintoisimpana yhteenottona. Hän härnäsi puolueensa valtuuskunnan kokouksessa viikonvaihteessa päävastustajaansa sanomalla, että äänestäjät pääsevät valitsemaan avoimen Suomen ja sulkeutuneen Suomen välillä.

Vihreät ottivat näin perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin heittämän haasteen vastaan. Soini on jo pitkään sättinyt vihreitä milloin mistäkin. Hän on muistuttanut, että ydinvoiman vastustajapuolueeksi profiloitunut vihreät istuu maailman ydinvoimamyönteisimmässä hallituksessa. Vihreiden pokka petti Soinin tulituksessa, ja he toivat nyt esille oman vaalistrategiansa.

Vihreillä ja perussuomalaisilla on niin erilaiset näkemykset suurista asioista, etteivät ne mahdu samaan hallitukseen. Nyt käytävää kamppailua voisi hyvin kutsua vaikkapa välisarjan nyrkkeilyotteluksi. Näiden kahden puolueen ajatukset eroavat rankasti muun muassa EU- ja maahanmuuttokysymyksissä.

Vihreiden yltiöhumaaninen maahanmuuttolinja on aiheuttanut liikehdintää puolueen omissakin riveissä. Professori Eero Paloheimo suivaantui omiensa liiallisen maahanmuuttomyönteisyyteen ja jätti puolueen. Hän muistutti lähtiessään, että samalla rahalla, minkä yhden ihmisen vastaanottaminen tänne maksaa, voidaan paikan päällä auttaa kymmentä ihmistä. Ei ole vaikea arvata, siteeraako Soini Paloheimon sanoja vaalikampanjassaan.

Vihreiden ja perussuomalaisten keskinäinen taistelu on kieltämättä kiinnostava. Vastakkainasettelua haetaan ilmeisesti myös aivan tietoisesti ja tarkoituksellisesti. Puolueet taistelevat kevään eduskuntavaaleissa neljänneksi suurimman puolueen paikasta ja samalla myös pääsystä hallitukseen.

Näkyvällä vastakkainasettelulla saa julkisuutta. Kokonaan eri asia on, nähdäänkö kumpaakaan puoluetta uudessa hallituksessa. Sinne on pienemmistä puolueista tyrkyllä myös tuttu kiilapuolue RKP, jota vihreät ärsytti kielipuheillaan viikonvaihteessa.

Vihreille voi nostaa hattua siksi, että se on ainoana hallituspuolueena lähtenyt avoimeen kamppailuun perussuomalaisia vastaan. Isot hallituspuolueet kokoomus ja keskusta sekä suurin oppositiopuolue SDP ovat olleet maltillisempia kannanotoissaan perussuomalaisiin päin. Olettavatko suuret puolueet, että Soinin joukot voitetaan vaikenemalla? Vihreät eivät näytä tätä riskiä ottavan.

Perussuomalaisten ongelmana on se, ettei gallup-suosio välttämättä realisoidu kansanedustajapaikoiksi itse vaaleissa. Mielipidekyselyissä moni on liikkeellä protestimielialalla, mutta heistä kaikki eivät jaksa vaivautua vaaliuurnille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.