Tiukalle menee

Miten tiukka Yhdysvaltain presidentinvaaleista tulee, kun esivaalitkin ovat jo näin jännittävät? Republikaanien puolella ratkaisu on kyllä todennäköisesti jo tapahtunut, kun senaattori John McCain otti "supertiistain" 21 osavaltion esivaaleissa varsin selkeän etumatkan haastajiinsa Mitt Romneyhin ja Mike Huckabeehen. Sen sijaan demokraattien leirissä jatkuu pääehdokkaitten Hillary Clintonin ja Barack Obaman kilpajuoksu äänistä äärimmäisen tasaisena.

Supertiistain 22 osavaltiosta Clintonille kirjattiin kahdeksan ja Obamalle kolmetoista. Yhdessä kannatus meni tasan. Jo käytyjen esivaalien jälkeen Clintonilla on koossa reilut 800 ja Obamalla reilut 700 valitsijamiestä. Kaikki on toisin sanoen vielä mahdollista.

Senaattori McCain ei asiantuntijain mielestä menestynyt aivan niin hyvin kuin etukäteen uskottiin. Joka tapauksessa Vietnamin sodan veteraani ja kaikinpuolinen "kunnian mies" vastaa kuitenkin USA:n republikaanien enemmistön toiveita. Hänen johdollaan maan uskotaan pääsevän pikku hiljaa kunnialla eroon Irakin sodasta, minkä jälkeen maan talouskin pääsisi elpymään.

McCain näyttää kannattajiensa silmissä turvalliselta valinnalta. Ehdokas itse vahvistaa tätä mielikuvaa puhumalla samankaltaisin kielikuvin kuin aikanaan Ronald Reagan, joka kaikista ulkopuolisten epäilyistä huolimatta kykeni lyhyessä ajassa palauttamaan Jimmy Carterin presidenttikaudella menetetyt poliittiset ja taloudelliset asemat.

Hillary Clintonin ja Obama Barackin kilvan tasaisuus nostaa pakostakin heidät tässä vaiheessa vaalien kiintoisimmiksi ehdokkaiksi, vaikka lopullinen voitto voikin aikanaan jäädä republikaaneille.

Obamaan liitetään paljon toiveita. Häntä markkinoidaan nuorekkaana ja innostavana uudistajana. Hänellä on runsaasti nimekkäitä, sivistyneitä ja vaikutusvaltaisia kannattajia, heistä merkittävimpinä ns. Kennedyn klaanin kärkinimet ex-senaattori Ted Kennedyn ja ammutun J.F. Kennedyn tytär Caroline. Obama kerää luontojaan ääniään myös USA:n mustilta.

Hillary Clintonin vankimmat tukijat ovat tarkkailijoiden mukaan Yhdysvaltain perinteisessä keskiluokassa. Myös alati kasvava espanjankielinen vähemmistö, latinot, ovat hänen tukenaan.

Teollisuudesta toimeentulonsa saava keskiluokka on supistunut viime vuosikymmeninä talouden rajujen rakennemuutosten vuoksi, mutta muodostaa edelleen kansakunnan vahvan rungon. Taantumien ja murrosten aikoina ihmiset hakevat mieluummin turvaa perinteestä kuin uudistuksista. Näin ollen Hillary Clinton on ehkä demokraateille samankaltainen turvallinen valinta, äitihahmo, kuin harmaantunut McCain on isähahmo vastapuolella.

Barack Obaman vuoro tulee sen jälkeen, kun Yhdysvallat on saanut takaisin sen vahvan roolin, joka sillä oli maailmassa ennen Geoge W. Bushin kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Politiikassa on hyvä muistaa käytöstavat

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Kotitöitten lumo

Suomen niemen pesänjakajat

Itsenäisyyspäivänä on hyvä ammentaa oppia historiasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.