Tiukasti suojeltua metsää on jo Albanian verran

Suomen suojeltujen metsien pinta-ala on kasvanut 145 000 hehtaaria edelliseen arvioon verrattuna. Pohjois-Suomessa metsistä on suojeltu joka viides hehtaari. Koko maan metsistä suojelun piirissä on 13 prosenttia. Pohjois-Suomeen kuuluvat Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi (forest.fi 12.12.).

Metsäalan yhteinen verkkolehti kertoo, että tiukasti suojeltuja hehtaareja oli yhteensä 2,88 miljoonaa, mikä on lähes Belgian tai melko täsmälleen Albanian kokoinen ala. Suomen metsämaan kokonaispinta-ala on 20,2 miljoonaa hehtaaria. Kitumaata on 2,5 miljoonaa hehtaaria. Suojelutilastossa metsäksi lasketaan metsä- ja kitumaa.

Suojelluista metsistä tuottavalla metsämaalla on 1,7 miljoonaa ja vähätuottoisella kitumaalla 1,2 miljoonaa hehtaaria. Talousmetsien suojelukohteiden osuus koko metsä- ja kitumaan suojellusta alasta on yli 16 prosenttia.

Suomen metsien suojelumäärät asettuvat mittakaavaan, kun katsotaan, miten EU:n State of Europe’s forests -raportti määrittelee tiukimmin suojellut metsät: jopa 80 prosenttia EU:n tiukimmin suojelluista 1.1-luokan metsistä on Suomessa. Vastaavasti niistä 80 prosenttia sijaitsee Pohjois-Suomessa. Ne ovat luonnonsuojelualueita, suojeluohjel-
mien piirissä olevia metsiä ja erämaita, joilla ei metsätaloutta harjoiteta ollenkaan.

Lukujen valossa on perusteltua pidättäytyä metsien tiukan suojelun lisäämisestä. Toisaalta monimuotoisuuden lisäämiselle talousmetsissä on tilausta, johon on 1990-luvulta lähtien panostettu ja tuloksiakin on saavutettu, sillä uhanalaisten metsälajien osuus kaikista tutkituista metsälajeista ei ole tuoreen tutkimuksen mukaan muuttunut sitten vuoden 2010.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.