Tiukentamista pohditaan

Runsaat kaksi vuotta sitten uudistettu Suomen tupakkalaki on yksi maailman kireimmistä. Kansanterveyden kannalta siitä on vain hyvää sanottavaa. Tupakoinnin–niin aktiivisen kuin passiivisenkin–terveyshaitat ovat tieteellisesti kiistattomia.

Tupakkalakia on kiristetty asteittain. Seuraava askel saatetaan ottaa vuoden kuluttua eli vuoden 2014 alussa. Sosiaali- ja terveysministeriössä nimittäin pohditaan lain ulottamista myös yksityisasuntojen parvekkeille.

Parveketupakointi on asia, josta monessa taloyhtiössä kiistellään. Nykyinen laki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden tupakoinnin rajoittamiseen tai kieltämiseen yhteisissä tiloissa, kuten vaikkapa tuuletusparvekkeilla.

Monien mielestä lain pitäisi ulottua myös yksityisille parvekkeille. Tupakansavua saattaa kantautua parvekkeelta naapurin asuntoon saakka. Haittaa ei pidä vähätellä. Esimerkiksi astmaatikoille pienikin määrä savua saattaa olla liikaa.

Lakiin kaavailtu tiukennus ei automaattisesti kieltäisi tupakointia parvekkeilla, vaan viranomaisen pitäisi todeta sen aiheuttamat haitat naapureille. Samoilla perusteilla voitaisiin kieltää tupakointi myös omassa asunnossa, jos savua ilmanvaihtokanavia pitkin pääsisi naapurin asuntoon.

Tiukennus tuntuu perustellulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.