Todellinen kulttuuriteko

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon peruskorjaus alkaa vihdoin heinäkuussa. Tarkoitus on, että museo avaa ovensa kesällä 2014 yleisölle noin viiden vuoden tauon jälkeen. Museo suljettiin syksyllä 2009, jolloin ortodoksisen kirkon keskustalossa Kuopiossa aloitettiin mittavat kosteusvauriokorjaukset.

Kun museo vuoden päästä jälleen avataan, yleisö pääsee tutustumaan uusittuun perusnäyttelyyn. Museossa esitellään ortodoksisen kirkon vuosituhantista traditiota, johon sisältyy suomalaisille tuttu karjalais-ortodoksinen kulttuuriperintö. Perusnäyttely antaa kuvan ortodoksisuudesta myös elämäntapana.

Perusnäyttelyn uusiminen maksaa lähes 600000 euroa. Summasta 400000 euroa tulee iisalmelaiselta Olvi-säätiöltä, joka on viime vuosina mittavasti tukenut savolaista kulttuurielämää.

Ortodoksiselle kirkkomuseolle viime vuoden lopulla myönnetty rahoitus on todellinen kulttuuriteko. Museo on Länsi-Euroopan merkittävin ortodoksinen kirkkomuseo. Se ei ole tärkeä laitos pelkästään ortodokseille, vaan auttaa myös muita ymmärtämään toisen kansankirkkomme rikasta historiaa ja sitä kautta sen nykyaikaa.

Ortodoksisen kirkon sisältä on joskus tullut esityksiä, että museo pitäisi siirtää Kuopiosta pääkaupunkiseudulle. Museon säätiöittäminen on kuitenkin ankkuroinut sen tiukasti Kuopioon, mitä Olvi-säätiön mittava rahoitus korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.