Todellinen kulttuuriteko

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon peruskorjaus alkaa vihdoin heinäkuussa. Tarkoitus on, että museo avaa ovensa kesällä 2014 yleisölle noin viiden vuoden tauon jälkeen. Museo suljettiin syksyllä 2009, jolloin ortodoksisen kirkon keskustalossa Kuopiossa aloitettiin mittavat kosteusvauriokorjaukset.

Kun museo vuoden päästä jälleen avataan, yleisö pääsee tutustumaan uusittuun perusnäyttelyyn. Museossa esitellään ortodoksisen kirkon vuosituhantista traditiota, johon sisältyy suomalaisille tuttu karjalais-ortodoksinen kulttuuriperintö. Perusnäyttely antaa kuvan ortodoksisuudesta myös elämäntapana.

Perusnäyttelyn uusiminen maksaa lähes 600000 euroa. Summasta 400000 euroa tulee iisalmelaiselta Olvi-säätiöltä, joka on viime vuosina mittavasti tukenut savolaista kulttuurielämää.

Ortodoksiselle kirkkomuseolle viime vuoden lopulla myönnetty rahoitus on todellinen kulttuuriteko. Museo on Länsi-Euroopan merkittävin ortodoksinen kirkkomuseo. Se ei ole tärkeä laitos pelkästään ortodokseille, vaan auttaa myös muita ymmärtämään toisen kansankirkkomme rikasta historiaa ja sitä kautta sen nykyaikaa.

Ortodoksisen kirkon sisältä on joskus tullut esityksiä, että museo pitäisi siirtää Kuopiosta pääkaupunkiseudulle. Museon säätiöittäminen on kuitenkin ankkuroinut sen tiukasti Kuopioon, mitä Olvi-säätiön mittava rahoitus korostaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.