Todellisia uhkia

Kolmen ihmisen kuolemaan Ikaalisissa viime perjantaina johtanut ampumisvälikohtaus herättää jälleen kysymyksiä ampuma-aseluvista ja aseiden hallussapidosta. Mies ampui metsästysaseella riidan ja uhkailujen päätteeksi entisen vaimonsa, 13-vuotiaan poikansa ja lopuksi itsensä.

Mies oli uhkaillut vaimoa jo aiemmin, ja siksi poliisi oli ottanut ampujalta aseet väliaikaisesti pois. Kun nainen veti myöhemmin oikeudelliset vaatimuksensa pois, poliisi palautti aseet miehelle. Nyt jäljellä on vain ahdistava kysymys, miksi kolmen ihmisen kuolema pääsi tapahtumaan.

Tapauksen yksityiskohtien tutkinta on vaikeaa. Poliisin ylijohto on jo pyytänyt aseet ampujalle palauttaneelta poliisilta raportin. Se saadaan alkuviikosta. Epävirallisten tietojen mukaan poliisi menetteli asiassa voimassa olevan lain mukaan. Yksi painava yksityiskohta on, että nainen veti vaatimuksensa pois.

Kukaan ei ilmeisesti koskaan saa tietoonsa, vetikö nainen vaateensa pois miehen painostuksen ja uhkailujen vuoksi. Ex-parin asioiden selvittäminen on vaikeaa, kun todennäköisesti kaikki niistä tarkasti tietävät ovat nyt vainajia.

Jälkiviisaasti voidaan pohtia, olisiko poliisin pitänyt ottaa aseet joko kokonaan tai pitemmäksi aikaa mieheltä pois. Olisiko laki antanut tähän mahdollisuuden niiden faktojen perusteella, jotka poliisilla oli käytettävissään? Olivatko uhrit saaneet ammattiauttajalta apua tai katsottiinko heidän olleen ylipäätään avun tarpeessa. Mikä oli tekijän psyykkinen tila?

Suomessa on tällä hetkelläkin perheitä, joissa monet perheen jäsenet elävät pysyvän pelon vallassa. Uhkailujen toteennäyttäminen on kuitenkin usein vaikeaa. Yhteiskunnan pitäisi keksiä nykyistä parempia keinoja, joilla väkivallan uhreja kannustetaan ottamaan yhteyttä ammattiauttajiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.