Todisteita venäläisjoukoista

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsov maksoi todennäköisesti hengellään raportista, joka paljastaa Venäjän joukkojen taistelleen Itä-Ukrainassa. Helmikuussa Kremlin edessä murhatun Nemtsovin kokoaman materiaalin julkaisivat tiistaina hänen lähimmät kollegansa.

Raportti tarkentaa yksityiskohtia ja tukee kokonaiskuvaa, joka vapaissa tiedotusvälineissä on muodostettu Ukrainan sodasta. Sen mukaan Ukrainassa on kuollut ainakin 220 venäläissotilasta ja Venäjä on tukenut separatisteja lähes miljardilla eurolla.

Operaatiossa on käytetty Krimiltä tuttuja ”vihreitä miehiä”, tunnuksettomia sotilaita, joita on kehotettu varotoimena eroamaan armeijasta. Lohdullista tässä pimittämisessä on se, ettei venäläisten sentään oleteta antavan tukeaan täysimittaiselle, avoimelle sodankäynnille.

Voitonpäivän paraatin sotilaallisen uhon ja Yhdysvaltojen ulkoministerin John Kerryn tuloksettoman Venäjän-vierailun jälkeen maailma pidättää hengitystään, milloin Itä-Ukrainassa taas räjähtää. Odotettavissa on ainakin, ettei Kreml jatkossakaan kunnioita Minskin sopimuksen tulitaukoa vaan jatkaa epävakauden lietsomista.

Suurvallalle miljardin euron hintalappu jäätyneelle konfliktille on vähäinen, vaikka talouspakotteet moninkertaistavatkin vahingot kriisin pitkittyessä.