Toiminta saatava jatkumaan

Punkaharjulla sijaitsevan taidekeskus Retretin toiminta uhkaa lamaantua talousvaikeuksien vuoksi. Retretti Oy:n hallitus jätti perjantaina konkurssihakemuksen, joka ei vielä välttämättä tarkoita toiminnan loppumista. Se on kuitenkin selvää, että nykyiseltä pohjalta ei enää kannata jatkaa.

Kun Retretti kolme vuosikymmentä sitten perustettiin, se toimi valtakunnallisena suunnannäyttäjänä. Suomessa oli kesäisin selkeä taidetyhjiö, jota Retretti täytti.

Yleisöä houkuttivat Punkaharjulle korkeatasoiset näyttelyt, mutta myös mittava luolasto. Retretti oli luolaston ansiosta nähtävyys, joka kiinnosti niitäkin, jotka eivät muuten taidenäyttelyistä välittäneet.

Retretti on kulttuurielämän kummajainen sen vuoksi, että yksityisessä omistuksessa oleva taidekeskus on saanut vain vähän taloudellista tukea yhteiskunnalta. Se on yksi nykyisten ja aikaisempien vaikeuksien syy. Pankkikonserni Nordean voimakas mukanaolo vielä viime vuosikymmenellä takasi sen, että Retrettiin saatiin maailman mitassa kiinnostavia näyttelyitä. Se ei enää vuosiin ole ollut mahdollista, mikä näkyy kävijämäärissä.

Jotakin pitäisi nyt keksiä, että itäsuomalaiseen kulttuuritarjontaan ei tulisi suurta aukkoa. Katseet kääntyvät luonnollisesti Savonlinnan kaupunkiin päin. Sen pitäisi ainakin toimia moottorina uuden etsinnässä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.