Toiminta saatava jatkumaan

Punkaharjulla sijaitsevan taidekeskus Retretin toiminta uhkaa lamaantua talousvaikeuksien vuoksi. Retretti Oy:n hallitus jätti perjantaina konkurssihakemuksen, joka ei vielä välttämättä tarkoita toiminnan loppumista. Se on kuitenkin selvää, että nykyiseltä pohjalta ei enää kannata jatkaa.

Kun Retretti kolme vuosikymmentä sitten perustettiin, se toimi valtakunnallisena suunnannäyttäjänä. Suomessa oli kesäisin selkeä taidetyhjiö, jota Retretti täytti.

Yleisöä houkuttivat Punkaharjulle korkeatasoiset näyttelyt, mutta myös mittava luolasto. Retretti oli luolaston ansiosta nähtävyys, joka kiinnosti niitäkin, jotka eivät muuten taidenäyttelyistä välittäneet.

Retretti on kulttuurielämän kummajainen sen vuoksi, että yksityisessä omistuksessa oleva taidekeskus on saanut vain vähän taloudellista tukea yhteiskunnalta. Se on yksi nykyisten ja aikaisempien vaikeuksien syy. Pankkikonserni Nordean voimakas mukanaolo vielä viime vuosikymmenellä takasi sen, että Retrettiin saatiin maailman mitassa kiinnostavia näyttelyitä. Se ei enää vuosiin ole ollut mahdollista, mikä näkyy kävijämäärissä.

Jotakin pitäisi nyt keksiä, että itäsuomalaiseen kulttuuritarjontaan ei tulisi suurta aukkoa. Katseet kääntyvät luonnollisesti Savonlinnan kaupunkiin päin. Sen pitäisi ainakin toimia moottorina uuden etsinnässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.