Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Suomi vapautuu koronarajoituksista asteittain. Maanantaina ulkoministeriön matkustussuositukset lievenivät muun muassa Hollantiin, Italiaan ja Kreikkaan. Aiempaa useammasta EU-maasta ja tietyistä kolmansista maista saa jatkossa tulla Suomeen ilman erityistä syytä. Vastaavasti näihin maihin matkustavilta suomalaisilta ei edellytetä palatessa kotikaranteenia. Ministeriö kehottaa kuitenkin seuraamaan kunkin kohdemaan omia rajoituksia.

Myös ravintolaelämä palautuu lähelle tilannetta, joka vallitsi ennen epidemian puhkeamista. Aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskeneet poikkeusolot päättyivät maanantaina ja toiminta määräytyy jälleen alkoholilain mukaan. Yrittäjien on kuitenkin huolehdittava asiakkaiden turvallisuudesta.

Kaikki ei ole vielä ennallaan. Muun muassa suositus etätöistä on voimassa vielä ainakin heinäkuun ajan. Menosuunnitelmiin vaikuttaa yli 500 hengen yleisötilaisuuksien kielto, joka niin ikään jatkuu elokuun alkuun.

Suomi on voinut palata kohti normaalia, sillä koronavirustilanne on pysytellyt hämmästyttävän hyvänä. Esimerkiksi maanantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti, että maassa on todettu yksi uusi tartunta. Samaan aikaan epidemia kehittyy maailmalla päinvastaiseen suuntaan. Maailman terveysjärjestön WHO:n sunnuntain tiedonannon mukaan maailmassa todettiin vuorokausikohtainen ennätysmäärä tartuntoja, yli 230 000. Päivittäisennätyksiä rikottiin viikonloppuna muun muassa Yhdysvalloissa ja Intiassa.

Pandemian jyllätessä ja turistien liikkuessa taas runsaslukuisina maailmalla on vain ajan kysymys, milloin uusia tartuntaryppäitä ilmaantuu Suomessakin. Maamme terveydenhoitojärjestelmä ottaa kuitenkin mahdollisen toisen aallon vastaan paljon paremmin varautuneena kuin keväällä. Parhaassa tapauksessa viruksen hyöky aaltomaisesti läpi maan onnistutaan torjumaan, ja tartuntaketjut tukahdutetaan alkuunsa ”testaa, jäljitä, eristä ja hoida” -strategian mukaisesti.

Suomi on valmiudessa koronaviruksen uudelle tulemiselle. Testaamiskapasiteetti ja jäljittäjäreservi on moninkertaistettu ja tehohoitokapasiteettia nostettu. Suojavälineiden varastot ja kotimainen tuotanto kasvavat. Lainsäädäntöön on tehty muutoksia, jotka mahdollistavat alueellisesti rajattuja sulkutoimia eivätkä edellytä valmiuslain käyttöönottoa.

Tärkein viruksen vastainen taistelu käydään jokaisen yksilön ja yhteisön arkisissa valinnoissa, kuten tähänkin asti. Suomalaiset osoittivat keväällä ja alkukesästä erinomaista tunnollisuutta rajoitusten ja suositusten noudattamisessa. Ohjeistusten väljentyessä kaikki riippuu yhä enemmän jokaisen omasta harkinnasta. On yhä tiedostettava riskit, ja pyrittävä pitämään tunnollisesti yllä esimerkiksi turvavälejä ja käsihygieniaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.