Toinen käsi nyrkissä

Kansainvälisessä politiikassa ja taloudessa riitti säpinää viime viikonloppuna. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy isännöi onnistuneesti EU-Välimeri-huippukokousta. Viikon viimeiseen arkipäivään osuivat puolestaan ikävät pankkiuutiset Yhdysvalloista.

Sarkozy sai sulan hattuunsa ennen kaikkea siksi, että hän johdatti Israelin pääministeri Ehud Olmertin ja palestiinalaisten johtaja Mahmud Abbasin yhteen. Hymykuva kolmikosta jäi aikakirjoihin Olmertin kohulausunnon takia: "Näyttää siltä, ettemme ole koskaan aiemmin olleet yhtä lähellä yhteisymmärrystä kuin tänään", israelilaisjohtaja kuvasi neuvottelutilannetta palestiinalaisten kanssa.

Huippukokouksen kätilö Sarkozy nautti silminnähden tilanteesta.

RUUSUILLA TANSSIMISTA elämä Lähi-idässä ei kuitenkaan ole. Hienoa tietysti on, että Israel ja osa Lähi-idän muista osapuolista vakuuttaa neuvotteluhalukkuuttaan. Sitä on vain tapahtunut niin monta kertaa, eikä todellista rauhaa ole kuulunut...

Totuus on, etteivät ongelmat Lähi-idässä ole hävinneet minnekään. Valitettavasti.

Lähi-idän todellinen pommi on Iran ja maan väitetty ydinaseohjelma. Sen ympärille kietoutuu niin sotilaallisia kuin taloudellisia uhkia.

Viimeksi viikonvaihteessa kansainvälinen media välitti Iranin johtajien viestin, että hyökkäys maahan olisi "hulluutta". Sanomalla oli tuttu osoite: Yhdysvallat.

JOUKKOTUHOASEISTA jenkit saivat syyn Irakin sotaretkelleen. Jo varhaisessa vaiheessa kävi ilmi, ettei Saddam Husseinin hirmuhallinnolla ollut ydinaseita. USA väitti toista viimeiseen asti.

Kun tausta on tämä, niin uskominen presidentti George W. Bushin sanomisiin on hiipunut. Hänen pitäisi saada amerikkalaisten valtaenemmistö vakuutetuksi Iran-uhasta. Se on mahdotonta, ellei Iran tee jotain typerää.

On myös toinen tekijä. Israel. Vaikka Olmert hymyili sopuisasti sunnuntain lehdissä, niin toinen käsi oli puristettu nyrkkiin. Israel ei katso toimettomana, jos se saa pitävät todisteet Iranin ydinaseesta. Silloin rytisee ja kovaa!

MENNEET VIIKOT ovat osoittaneet, että jo pelkkä aseellinen uhka Iranissa nostaa raakaöljyn hintaa. Iranille öljykortti on jokeri, jota se näköjään osaa käyttää. Kun pelit muut osanottajat, Yhdysvallat ja Israel, eivät voi olla varmoja vastustajan korteista, niin tuloksena on jännittynyt tilanne. Se taas on nostanut öljyn hintaa.

Korotus tuntuu kaikkialla. Myös Suomessa.

Raakaöljyn tynnyrihinta hipoo pian 150 dollaria. Jos Iraniin isketään, tynnyrihinta vähintään kaksinkertaistuu.

YKSI KYSYMYS kuuluu, antavatko amerikkalaiset Bushin huseerata ihan mitä vain. Amerikkalaisten etu ei ole, että istuva presidentti jättää syksyllä perinnöksi seuraajalleen savuavat rauniot.

Yksi raunio kytee Lähi-idässä, toinen Afganistanissa ja kolmas Bushin kotikentällä.

Bush näyttää ottavan aika löysin rantein kotimaansa pankkiuutiset, joita tulvi tuutin täydeltä viikonvaihteessa. Kalifornialaisen asuntoluottoihin erikoistuneen IndyMac-pankin taival pätkähti tallettajien joukkopakoon. Lisäksi perjantaina uumoiltiin, että liittovaltio suunnittelisi asuntoluottoyhtiöiden Fannie Maen ja Freddie Macin haltuunottoa. IndyMac on USA:n pankkihistorian kolmanneksi suurin romahdus. Fannie ja Freddie ovat maan kaksi suurinta asuntoluotottajaa.

Kun Bushin hallinnon tulos aikanaan julkistetaan, niin viivan alle jää tuhansia kaatuneita amerikkalaissotilaita, nurin menneitä pankkeja sekä pilviin kohonnut öljyn hinta.

Riittää siinä Amerikan kansalla ihmeteltävää! Ja muillakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.