Toipuminen kestää kauan

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmia selvittänyt loppuraportti paljastaa, että valtaosa oppilaista toipuu murhien aiheuttamasta järkytyksestä. Osa joutuu kuitenkin käymään psykiatrisessa hoidossa kenties vielä vuosia.

Tutkijat muistuttavat, että nuorten mahdollisuus pitkäkestoiseen hoitoon tulee varmistaa. Toteutuuko tämä toive? Maan hallitus lupasi koulusurmien jälkeen lisää resursseja kouluterveydenhuoltoon. Koulupsykologeista on kuitenkin pula tällä hetkellä. Merkittävää parannusta ei tässä mielessä ole näköpiirissä.

Kaksi koulusurmaa aiheutti traumoja nuorille muuallakin kuin surmakouluissa. Moneen nuoreen jäi asumaan pelko ja ahdistus. Ongelmat eivät siis kosketa pelkästään Jokelan ja Kauhajoen oppilaitosten oppilaita ja henkilökuntaa. Siksi psykiatrisia palveluja tulisi olla saatavilla nuorille riittävästi koko maassa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa tehdään ankarasti töitä, jotta Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien tapaisilta verilöylyiltä vältyttäisiin tulevaisuudessa. Viranomaiset seuraavat nettikeskusteluja ja nuoret auttavat ikätovereitaan vaikeissa elämäntilanteissa. Nuoret aistivat myös helposti kaveriensa hädän ja masennuksen.

Nuorten omalla verkostolla on ensiarvoisen tärkeä merkitys, kun ikätoverilla on psyykkisiä ongelmia. Aikuisten olisi puolestaan reagoitava ajoissa nuorten hätähuutoon.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.