Toipuminen kestää kauan

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmia selvittänyt loppuraportti paljastaa, että valtaosa oppilaista toipuu murhien aiheuttamasta järkytyksestä. Osa joutuu kuitenkin käymään psykiatrisessa hoidossa kenties vielä vuosia.

Tutkijat muistuttavat, että nuorten mahdollisuus pitkäkestoiseen hoitoon tulee varmistaa. Toteutuuko tämä toive? Maan hallitus lupasi koulusurmien jälkeen lisää resursseja kouluterveydenhuoltoon. Koulupsykologeista on kuitenkin pula tällä hetkellä. Merkittävää parannusta ei tässä mielessä ole näköpiirissä.

Kaksi koulusurmaa aiheutti traumoja nuorille muuallakin kuin surmakouluissa. Moneen nuoreen jäi asumaan pelko ja ahdistus. Ongelmat eivät siis kosketa pelkästään Jokelan ja Kauhajoen oppilaitosten oppilaita ja henkilökuntaa. Siksi psykiatrisia palveluja tulisi olla saatavilla nuorille riittävästi koko maassa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa tehdään ankarasti töitä, jotta Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien tapaisilta verilöylyiltä vältyttäisiin tulevaisuudessa. Viranomaiset seuraavat nettikeskusteluja ja nuoret auttavat ikätovereitaan vaikeissa elämäntilanteissa. Nuoret aistivat myös helposti kaveriensa hädän ja masennuksen.

Nuorten omalla verkostolla on ensiarvoisen tärkeä merkitys, kun ikätoverilla on psyykkisiä ongelmia. Aikuisten olisi puolestaan reagoitava ajoissa nuorten hätähuutoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.