Toisen hätä ja oma napa

Ateenalainen Sokrates oli sodassa urhoollinen ja rauhan töissä viisas mies, jossa ei ollut muuta vikaa, kuin että kreikkalaiseksi hän ei ollut kasvoiltaan kaunis, vaan enemmänkin ruma ja että ehkä ulkomuotonsa vuoksi hän oli saanut vaimokseen harvinaisen toraisan vaimon, Ksantipan.

Reilut 2400 vuotta sitten elänyt Sokrates ei kirjoittanut mitään eikä edes opettanut mitään, mutta siitä huolimatta hän on vaikuttanut oppilaansa Platonin välityksellä meihin eurooppalaisiin enemmän kuin ehkä kukaan toinen maanmiehensä. Sokrates ainoastaan asetteli kanssaihmisilleen taitavasti kysymyksiä ja pakotti heidät tällä tempulla huomaamaan itse, ettei todellisuus ollut sitä, millaiseksi he sen kuvittelivat.

Sokrates opetti aikalaisensa epäilemään, ja juuri tuo kaikkien annettujen totuuksien epäily on ollut se voima, joka on yllyttänyt länsimaisia ihmisiä uusiin keksintöihin ja uusiin ajatuksiin. Yhteiskunta, joka ei salli jäsentensä kyseenalaistaa mitään, tuomitsee itsensä tuhoon nyt, aina ja iankaikkisesti.

Sokrateelle epäily ei ollut kuitenkaan hoipertelua ja selkärangattomuutta, vaan ateenalaisen nuorison turmelemisesta syytettynä hän otti mieluummin myrkkymaljan kuin luopui oikeudesta ajatuksen vapauteen.

Joutunenko itse tuomareiden eteen nuorison harhaanjohtamisesta, kun yritin puhua tällä viikolla kauniisti Kreikan ja Euroopan puolesta tämän päivän kuopiolaisille kuusitoistavuotiaille?

Oikeuteen tuskin viedään, mutta aina on nykyisin mahdollista joutua sakinhivutuksen kohteeksi internetin Hommafoorumille. Sillä foorumilla ei piilukirvestä säästetä. Henki on sama kuin kaikissa muissakin yksisilmäisten lahkoissa: joka ei ole meidän puolestamme, on meitä vastaan.

Jos haluatte menettää uskonne ihmisen perimmäiseen hyvyyteen ja jalouteen, käykää kurkistamassa Hommafoorumille.

Miksi vierasvastaisuus ja sen vastapuoli, kansallinen ylemmyyden tunto, ovat vallanneet Suomen nimenomaan nyt, kun olemme olleet jo kohta kahden vuosikymmenen ajan Euroopan unionin täysivaltaisia kansalaisia?

Tätä on mahdotonta järjellä käsittää, ja tästä nuorisollekin puhuin. Vaikka meillä on ollut vuodesta 1995 lähtien kaikki ikkunat ja ovet avoinna Eurooppaan, tiedämme Euroopasta paljon vähemmän kuin menneinä ”pysähtyneisyyden aikoina”, jolloin rajat olivat paljon suljetummat.

Meillä on Suomessa maailman parhaaksi mainostettu peruskoulu, joka luotiin 1970-luvulla. Sen ensimmäiset oppilaat alkavat olla viidenkymmenen vuoden iässä, joten kansalaisten yleisen tietämyksen pitäisi olla syvällisemmän kuin koskaan kansakunnan historiassa. Vaikka meillä on periaatteessa ainutlaatuisen hyvät edellytykset avata mielemme maailmalle, me kuitenkin eristäydymme poliittisesti yhä tiukemmin sisäiseen impivaaraamme.

Nykymenoa katsellessa tulee tunne, että ihmismieli toimii samalla periaatteella kuin orwellilainen uuskieli, jossa vapaus on vankeutta ja vankeus vapautta?

Impivaaralaisina emme ole sentään niin umpeutuneita, ettemmekö olisi innolla noukkimassa rusinoita vierasmaalaisten pullista.En ole ollut ihastunut koskaan kovasti kiitetyn valtiovarainministerimme ja hänen puolueensa tinkimättömästä vaatimuksesta saada vakuuksia EU:n Kreikka-avulle.

Vielä etovampi olo tuli, kun luin taannoin, miten SDP:n äänenkannattaja Demokraatti spekuloi Kreikan mahdollisella erolla eurosta. Lehti ilakoi, että kun kreikkalaiset palaavat omaan valuuttaansa, sen arvo heikkenee rajusti, ja sitten suomalaiset pääsevät lomailemaan entistä halvemmalla unelmiensa Kreikassa.

Kreikkalaisten kurjuus on meidän nautintomme. Tämäkö on meille suomalaisille nyt päällimmäisin asia Kreikan-kysymyksessä? Pakko kai se on uskoa, kun hallituspuolueen lehdessä näin sanotaan.

Oma napa lähinnä. Näinhän sen tiesi jo vanha kansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Poikkeustila tai uusi normaali

Vastuu kriisin hoidosta kuuluu hallitukselle

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Alkoholiongelma uhkaa eristyksissä

Kuntatalous kohtaa kriisin valmiiksi heikkona

Mökkeily on uhkaja mahdollisuus

Konkurssi-tsunami on estettävä

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.