Toiset ruuhkavuodet

Suomalaisia moititaan usein siitä, että me ulkoistamme vastuuta lähimmäisistämme liian helposti yhteiskunnalle. Lapset kiikutetaan päiväkotiin ja vanhukset suljetaan laitoksiin.

Todellisuus vanhusten hoitamisessa on kuitenkin toisenlainen. Suomalaisista vanhuksista yli 80 prosenttia asuu kotona. Osuus on korkein koko Euroopassa.

Tästä seuraa luonnollisesti, että suuri osa suomalaisista osallistuu oman työnsä ohessa omien vanhempiensa hoitamiseen. Tutkimusjohtaja Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistosta arvioi, että tällaisia ihmisiä on meillä jopa noin 700 000 (Yle Uutiset 6.11.).

Määrä on huomattavasti suurempi kuin alan järjestöjen arvio noin 300 000 omaishoitajasta.

Yhteiskunnan maksamaa omaishoidon tukea saa tällä hetkellä vain noin 40 000 suomalaista. Jos Helsingin yliopiston arvio pitää paikkansa, valtaosa vanhempiaan hoitavista tekee työtään ilman minkäänlaista yhteiskunnan tukea.

Määrä kasvaa nopeasti. Suomessa väestö ikääntyy nopeammin kuin missään toisessa Euroopan maassa. Se tarkoittaa, että myös omaishoitajien määrä kasvaa.

Omista ikääntyneistä vanhemmista huolehtiminen kuuluu lapsille. Monille se kuitenkin tarkoittaa tinkimistä omista urapyrkimyksistä ja myös väsymistä. Monet elävät keski-ikäisinä toisia ruuhkavuosia.

On hyvä pohtia, miten tärkeää työtä voitaisiin helpottaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.