Toiset ruuhkavuodet

Suomalaisia moititaan usein siitä, että me ulkoistamme vastuuta lähimmäisistämme liian helposti yhteiskunnalle. Lapset kiikutetaan päiväkotiin ja vanhukset suljetaan laitoksiin.

Todellisuus vanhusten hoitamisessa on kuitenkin toisenlainen. Suomalaisista vanhuksista yli 80 prosenttia asuu kotona. Osuus on korkein koko Euroopassa.

Tästä seuraa luonnollisesti, että suuri osa suomalaisista osallistuu oman työnsä ohessa omien vanhempiensa hoitamiseen. Tutkimusjohtaja Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistosta arvioi, että tällaisia ihmisiä on meillä jopa noin 700 000 (Yle Uutiset 6.11.).

Määrä on huomattavasti suurempi kuin alan järjestöjen arvio noin 300 000 omaishoitajasta.

Yhteiskunnan maksamaa omaishoidon tukea saa tällä hetkellä vain noin 40 000 suomalaista. Jos Helsingin yliopiston arvio pitää paikkansa, valtaosa vanhempiaan hoitavista tekee työtään ilman minkäänlaista yhteiskunnan tukea.

Määrä kasvaa nopeasti. Suomessa väestö ikääntyy nopeammin kuin missään toisessa Euroopan maassa. Se tarkoittaa, että myös omaishoitajien määrä kasvaa.

Omista ikääntyneistä vanhemmista huolehtiminen kuuluu lapsille. Monille se kuitenkin tarkoittaa tinkimistä omista urapyrkimyksistä ja myös väsymistä. Monet elävät keski-ikäisinä toisia ruuhkavuosia.

On hyvä pohtia, miten tärkeää työtä voitaisiin helpottaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.