Toiveikkuutta ilmassa

Thaimaassa tehdään historiaa, kun maa saa ensimmäisen naispääministerin. Tämä mahdollistui, kun kansa äänesti murskaluvuin oppositiopuolue Pue Thain voittajaksi parlamenttivaaleissa viikonvaihteessa. Vallan kahvaan nousee puolueen johtaja, 44-vuotias Yingluck Shinawatra. Hän on viisi vuotta sitten vallasta syrjäytetyn Thaksin Shinawatran sisar. Yingluck Shinawatra aikoo muodostaa maahan viiden puolueen koalitiohallituksen. Koalitiohallituksella on 500-paikkaisessa parlamentissa 299 edustajaa.

Thaimaan tilanne on vaalien jälkeen mielenkiintoinen. Uudella pääministerillä ei ole poliittista kokemusta ja häntä pidetään veljensä sätkynukkena. Maanpaossa elävä Thaksin on kuvaillut siskoaan omaksi kloonikseen. Pue Thai -puoleen iskulauseena onkin ollut paljon kuvaavasti: "Thaksin ajattelee - puolue toteuttaa".

Thaksin ei ole virallisesti ilmoittanut mahdollisesta paluustaan Dubaista kotimaahansa. Vaikka Thaimaan oppositioon siirtyvän Demokraattisen puolueen johtaja Abhisit Vejjajiva on myöntänyt vaalitappionsa ja armeijan reaktiot ovat olleet maltilliset, Thaksin ei välttämättä uskalla vielä palata Bangokiin. Sisar Yingluck tehnee kuitenkin kaikkensa, että Thaimaan "todellinen johtaja" saisi paluuluvan.

Yingluck lupasi eilen, että Pue Thai -puolue täyttää antamansa lupaukset. Eri asia kokonaan on, kykeneekö uusi johtaja siihen. Pue Thai on luvannut muun muassa korotuksia minimipalkkoihin, parempaa terveydenhuoltoa ja helpotuksia maaseudun köyhien elämään. Lupauksiin on suhtauduttava varauksellisesti, sillä Thaimaahan paluuta havitteleva Thaksin ajettiin maasta muun muassa korruption vuoksi.

Thaimaassa on ollut viime aikoina rauhallista. Jos Yingluck ei kykene pitämään lupauksiaan, mellakat Thaksinin punapaitaisten kannattajien ja hänen keltapaitaisten vastustajiensa välillä voivat leimahtaa jälleen liekkeihin. Ilmassa on toiveikkuutta juuri nyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.