Toivo Puijon pojissa

Oslo ja sen Holmenkollen tarjoavat uljaat puitteet tänään alkaville hiihdon MM-kisoille. Parhaitten latujen, mäkien ja talviurheilijoitten ohella norjalaisilla on tarjottavana myös maailman innostunein talviurheiluyleisö. Norjassa talvinen ulkoilu on vielä koko kansan elämäntapa päinvastoin kuin esimerkiksi meillä Suomessa, jossa hiihtäminen on jo vähän sitä ja tätä.

Kymmenen viime vuotta Suomen hiihtourheilu on ollut alavireistä. Uusi, lahjakas hiihtäjäpolvi on kyllä löytynyt ja osin jo varttunutkin kansallisiin tehtäviin, mutta jos ladulla on alkanut taas kulkea, niin ladun varressa on tehty ongelmia ihan tekemällä. Hiihtoliiton sisäiset kärhämät ovat olleet ikävää seurattavaa.

Onneksi kaikki joutavat surut ja murheet unohtuvat toviksi Oslon kisojen aikana. Hyvällä tuurilla Oslosta saattaa lohjeta myös suomalaisille muutama mojova sijoitus, vaikka yleiset odotukset ovat tavallista maltillisemmat.

Naishiihtäjät ovat olleet jo usean vuoden ajan maailman huipulla. Savon suuren tytön Virpi Kuitusen lopettaminen ei ollut hyvä uutinen. Parhaassa iskussaan suomalaisnaiset silti haastavat tosissaan lajinsa valiot. Savolaisedustus on nuoren vieremäläisen Kerttu Niskasen varassa. Hänelle Oslon kisat ovat portti suureen tulevaisuuteen.

Mieshiihdossa uudistuminen on vielä kesken. Pronssimitalikin maistuisi näissä oloissa melkein kullalta. Äskeiset nuorten SM-hiihdot Viron Otepäässä osoittivat, että vuoden, parin päästä myös Suomen miehet nousevat taas korkeimmille palkintokorokkeille.

Yhdistetyssä on Suomessa vahvat perinteet. Nyt siellä eletään välivaihetta. Myös mäkihypyssä näytti olevan samanlainen luppokausi, kunnes Puijon pojat Matti Hautamäki ja Janne Happonen intoutuivat liitelemään miesten lailla.

Eivätköhän puijolaiset pidä huolen siitä, että Oslosta ei palata kotiin ilman jonkinvärisiä tuomisia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.