Toivo elää

Suonenjoen keskiviikkoisen raekuuron mansikanviljelijöille aiheuttamien vahinkojen laajuus ja taloudelliset menetykset selvitetään pikaisesti. On myös mahdollista, että valtiovallalta on tulossa apua tuhojen korvauksiin. Maa ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) totesi Savon Sanomissa 6.7., "ettei hän sulje kokonaan pois valtion osallistumista raetuhojen korvauksiin". Ministeri kertoo harkitsevansa korvauksia hyvin avoimella mielellä.

Anttilan sanoma antaa siis toivoa suonenjokelaisille. Heti tuhokuuron jälkeen tunnelma oli apea, kun selvisi, etteivät vakuutukset korvaa tuhoja. Mansikka ei kuulu myöskään satovahinkolain mukaisesti korvattaviin viljelykasveihin. Raemyrsky vaurioitti mansikkasatoa neljällä Suonenjoen marjatilalla noin 15 hehtaarin alueella.

On hienoa, että korvaushakemukset otetaan ministeriössä tutkittavaksi. Hakemuksia valmistellaan jo. Vahingot arvioidaan tilakohtaisesti. Kun virkamiehet saavat valmistelutyönsä loppuun, ministeri on luvannut tehdä oman poliittisen ratkaisunsa. Toivoa sopii, että ratkaisu on suonenjokelaisittain myönteinen.

Euroopan unionissa valmistellaan parhaillaan vakuutusjärjestelmää satovahinkojen varalta. EU:n komissio on esittänyt järjestelmää osana maatalouspolitiikan terveystarkastusta. Uudistuksen ydin olisi, että tilat tekisivät vakuutuksen, ja yhteiskunta tulisi maatalouspolitiikalla vastaan tilojen vakuutusmaksuja. Suunnitelma vaikuttaakin toimivalta, ja sitä on syytä kannattaa.

Suunnitelmien taustalla on ilmastonmuutos. Äkillisistä sääilmiöistä voi Suomessakin koitua entistä suurempia satovahinkoja. Syksyllä selvitetään, miten EU:ssa suunniteltu tilojen vakuutusjärjestelmä ja nykyinen satovahinkolaki sopivat yhteen. Selvitystyö pitää tehdä perusteellisesti, sillä kysymyksessä on tärkeä asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.