Toivotaan parasta

Nilsiän Tahkovuoren korottaminen on edelleen vahvasti Tahko Development Oy:n suunnitelmissa. Yhtiö kertoi viimeisimmistä suunnitelmistaan tällä viikolla. Ykkösvaiheessa tehtäisiin 50 metrin korotus Nipasen rinteisiin. Ykkösvaiheeseen kuuluvat myös ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu hiihtotunneli ja lentomäki. SuperTahkoa koskeva ympäristölupahakemus on aikomus jättää tammikuussa. Työt voisivat alkaa jo noin vuoden kuluttua. Projektin toteuttamisella olisi merkittävä työllistävä vaikutus.

Tahkoa on korotettu puheissa jo pitkään, mutta valmista ei toistaiseksi ole syntynyt. Nyt alkuperäisiä, noin 350 miljoonan euron suunnitelmia on karsittu niin, että rahaa palaisi "vain" 17,3 miljoonaa. Se olisi tarkoitus saada pääasiassa työeläkevakuutusyhtiöiltä. Lähes 20 miljoonaa on iso raha, jonka kokoaminen on haasteellista nykyisissä taloussuhdanteissa. Tahko Developmentille pitää vain tässä mielessä toivottaa menestystä ja toivoa parasta.

Tahkon korottaminen alkuperäissuunnitelmien mukaisesti tulee olemaan vaikeaa. Valtio on jo ilmoittanut kriittisen kantansa hankkeeseen vuoden 2007 alussa. Tahkon korottajat eivät missään tapauksessa selviydy suururakasta ilman valtion apua. Verorahojen sijoittaminen suurhankkeeseen nykyisessä vaikeassa taloussuhdanteessa tuntuu mahdottomalta, vaikka työpaikkoja syntyisikin lisää. Siksi hankkeen vetäjien on tarkasteltava projektiaan realistisesti.

Uusin hanke voi toteutuakin, jos sitä tarkastellaan vain taloudellisesta näkökulmasta. Kokonaisuuteen kuuluvat esimerkiksi ympäristöasiat. Luonnonsuojelijat ovat kriittisiä, ja on oletettavaa, että kritiikkiä tulee myös muualta. Tahkon korottajille pitää kuitenkin nostaa hattua. He ajavat hankettaan eteenpäin ennakkoluulottomasti. Yrittäjille on annettava mahdollisuus. Toivoa sopii, että Tahkosta kehittyy tulevaisuudessa nykyistä vieläkin loisteliaampi talviurheilun monitoimikeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.