Toivottavasti politiikan konkarit pysyvät äänessä

Politiikan jonkinmoisiin raskassarjalaisiin laskettava europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.), 73, ilmoitti STT:n haastattelussa, ettei lähde enää ehdolle sen enempää eduskunta- kuin europarlamenttivaaleissakaan. Hän katsoo, että 40 vuoden ura parlamentaarikkona on kylliksi. Suorapuheisuudestaan tunnettu Jaakonsaari aikoo kuitenkin jatkaa vaikuttamista.

Perjantaina myös varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.), 70, kertoi, että nyt riittää – tosin varmuudella vain eduskuntaura. Ovi eurovaaliehdokkuudelle jäi ainakin pikkuisen raolleen. Myös maakuntavaaliehdokkuus on harkinnassa.

Aikaisemmin muun muassa Seppo Kääriäinen, 70, on kertonut luopuvansa politiikasta, mutta on luvannut jatkaa tarkkailijana ja kommentoijana.

Luopujien listaa kun katsoo, keskustassa kato on käynyt kovimmin: ainakaan Kauko Juhantalo, 76, Timo Kalli, 71, Niilo Keränen, 68, Tapani Tölli, 67, ja Markku Rossi, 62, eivät enää asetu ehdolle eduskuntaan.

Sosiaalidemokraateissa eduskunnan jättävät muun muassa Lauri Ihalainen, 71, ja Riitta Myller, 62. Kokoomuksessa ainakin Pertti Salolainen, 77, ja Lenita Toivakka, 56, jättävät politiikan.

Ikähaitarin perusteella luopumisia ei voi moittia. Päinvastoin on ihasteltava, miten ansiokkaasti he ovat näyttäneet esimerkkiä työurien pidentämisessä.

Luopumisuutisointien yhteydessä on puhuttu paljon keskustelukulttuurin muutoksesta ja puheiden kovenemisesta. Vaikka Liisa Jaakonsaari katsoo eduskunnan keskustelukulttuurin menneen parempaan suuntaan, moitteissakin on perää. Sosiaalisen median tulo osaksi päivänpolitiikan kommentointia on mahdollistanut koko kansan osallistumisen keskusteluihin, joissa asiaosaamisen ja ymmärryksen puutetta on korvattu vahvistamalla tunneilmaisua. Kiusallisinta poliitikoille lienee silti ollut se, että internet on mahdollistanut ikivanhoilta tuntuvien lausuntojen salamannopeat muistelemiset. Ehkä aikakin on kullannut kokeneiden poliitikkojen muistoja. Ne, jotka muistavat esimerkiksi politiikasta nyt luopuvien poliitikkojen puheita heidän uransa alusta ja varrelta, tietävät kyllä, että ikä ja kokemus ovat muuttaneet jokaista naista ja miestä. Kaikilla heistä on ottanut aikansa, ennen kuin he ovat kukin syvällisesti oivaltaneet, miten politiikka on ankara yksilölaji, jossa on joukkuepelin säännöt. Tosin tässäkin suhteessa oma ainutlaatuinen lukunsa on kansanedustaja Paavo Väyrynen (kp.), 72, joka kulkee omia polkujaan ja perustaa jo toista puoluetta.

Yleisesti ottaen on pelkästään kannatettavaa, että politiikan konkarit pysyvät äänessä myös eläköidyttyään ja siirryttyään sivummalle politiikanteon keskiöstä. Parhaimmillaan päivänpolitiikan paahteessa työskentelevät saavat senioreilta ystävällisiä neuvoja, vinkkejä tai jopa nuhteita, jotka vievät politiikkaa kansakunnan kokonaisedun suuntaan. Samalla on esitettävä toive, että konkarit malttavat pysyä helikopteriperspektiivissä puuttumatta päiväkohtaisen politiikan yksityiskohtiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välituntipolitiikkaa

Kansanvalta vai järjestövalta?

Soini osoitti virkamatkalla huonoa harkintaa

Kouluverkko tulisi nähdä vetovoimatekijänä

Kuka kuuntelisi scifi-kirjailijaa?

Pulteri

Suomi ja Saksa yhtä mieltä epävarmuuden keskellä

Opettajien kuuluu tietää oppilaiden sairauksista

Antti Rinteen puheisiin on ilmestynyt uutta nuottia

Lajivalinta 6,8-vuotiaana

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.