Toivottavasti viimeiset

Kuopio kuuluu niiden kuntien joukkoon, jotka ovat päätyneet taloudellisen tilanteensa vuoksi opettajien lomautuksiin. Tälle listalle päätyminen ei ole kunniaksi kaupungille.

Poikkeustila peruskouluissa on nyt alkanut ja osa opettajista on poissa. Lukioissa lomautukset toteutettiin jo huhtikuussa eikä opetusta annettu lainkaan.

Osa lapsista tulee kouluun opettajien lomautusten aikana, osa on kotona, matkalla, mummolassa, kuka missäkin vanhempien harkinnan mukaan. Normaalioloissa lapselle on anottava lomaa, jos hän on suunnitellusti poissa esimerkiksi matkan vuoksi.

Osa vanhemmista on tehnyt näin nytkin ja perustellut loma-anomusta opettajan lomautuksella. Rehtoreiden suhtautuminen anomuksiin on vaihtelevaa, osa rehtoreista on hyväksynyt anomuksen, osa palauttanut takaisin kotiin.

Perusopetusjohtaja Kari Raninen toteaa, että vanhemmat vastaavat siitä, että lapsi käy koulua. Hallinnossa noudatetaan pelisääntöjä, jotka ovat voimassa normaalioloissa. Nyt tilanne on kaikkea muuta kuin normaali.

Osa vanhemmista ottaa lapsensa pois koulusta protestiksi; oman opettajan poissaollessa lapsenkaan ei tarvitse olla läsnä. Turvallisuudestakin on varmasti huolta. Perusteellisesta suunnittelusta huolimatta oppimisesta tuskin voidaan paljon puhua.

Perusopetuslain mukaan oppilaan tulee saada koulussa opetusta jokaisena koulupäivänä. Lomautusten laillisuutta on käsitelty korkeinta hallinto-oikeutta myöten ja KHO on katsonut, että lomautuspäätökset eivät ole olleet laittomia. OAJ:n mielestä lomautusten seurauksena syntyvät tilanteet ovat laittomia.

Itä-Suomen lääninhallitus antaa aikanaan lausuntonsa meneillään olevista lomautuksista tehdyistä kanteluista. Toivottavasti koulun " hullut päivät" Kuopiossa jäävät viimeisiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.