Tokmannista saattaa tulla kansanosake

Suomen suurin halpakauppa Tokmanni Group ilmoitti tiistaina aikovansa listautua Helsingin pörssiin, mitä on osattu odottaa jo viime kesästä lähtien. Tuolloin uutistoimisto Reuters kertoi, että ketjun pääomistaja Nordic Capital haluaa luopua omistuksestaan.

Tiistaisen tiedotteen mukaan ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö jää edelleen merkittäväksi omistajaksi yhtiöön. Sitä voi pitää merkkinä siitä, että omistaja luottaa saavansa osakkeista myöhemmin enemmän kuin listautumisella.

Asiantuntijoiden mielestä Tokmanni saattaa hyvinkin nousta kansanosakkeeksi, sillä aika on otollinen halpakaupan statuksella varustetulle vähittäiskaupan ketjulle.

Lisäksi yrityksen numerot lisäävät kiinnostusta yhtiöön. Liikevaihto kasvoi viime vuonna, myyntikate kasvoi ja liikevoittokin oli 5,8 prosenttia, mikä on alalla kelpo luku.

Kansanosakkeen nimitys sopii Tokmannille siksikin, että ketjun myymälöiden avajaisissa kansa on tottunut jonottamaan tuotelahjoilla täytettyjä ämpäreitä, joita on jaettu ilmaiseksi.

Osakkeen kiinnostavuutta lisäävät myös yhtiön ilmoittamat tavoitteet, joiden mukaan käyttökate on tarkoitus nostaa kymmeneen prosenttiin ja samalla jakaa 70 prosenttia tuloksesta omistajille osinkoina. Aika näyttää, miten yhtälö sopii halpakaupan imagoon.

Pohjoiskarjalaisten Kari ja Kyösti Kakkosen 27 vuotta sitten perustama yritys on monien vaiheiden jälkeen noussut 150 myymälän ketjuksi, joka työllistää noin 3 000 ihmistä. Matkan varrella yhtiöön on sulautunut savolaistaustaisen Seppo Saastamoisen Maxi-Makasiini. Perustajat eivät ole tosin omistaneet yhtiötä enää vuosiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.