Tokmannista saattaa tulla kansanosake

Suomen suurin halpakauppa Tokmanni Group ilmoitti tiistaina aikovansa listautua Helsingin pörssiin, mitä on osattu odottaa jo viime kesästä lähtien. Tuolloin uutistoimisto Reuters kertoi, että ketjun pääomistaja Nordic Capital haluaa luopua omistuksestaan.

Tiistaisen tiedotteen mukaan ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö jää edelleen merkittäväksi omistajaksi yhtiöön. Sitä voi pitää merkkinä siitä, että omistaja luottaa saavansa osakkeista myöhemmin enemmän kuin listautumisella.

Asiantuntijoiden mielestä Tokmanni saattaa hyvinkin nousta kansanosakkeeksi, sillä aika on otollinen halpakaupan statuksella varustetulle vähittäiskaupan ketjulle.

Lisäksi yrityksen numerot lisäävät kiinnostusta yhtiöön. Liikevaihto kasvoi viime vuonna, myyntikate kasvoi ja liikevoittokin oli 5,8 prosenttia, mikä on alalla kelpo luku.

Kansanosakkeen nimitys sopii Tokmannille siksikin, että ketjun myymälöiden avajaisissa kansa on tottunut jonottamaan tuotelahjoilla täytettyjä ämpäreitä, joita on jaettu ilmaiseksi.

Osakkeen kiinnostavuutta lisäävät myös yhtiön ilmoittamat tavoitteet, joiden mukaan käyttökate on tarkoitus nostaa kymmeneen prosenttiin ja samalla jakaa 70 prosenttia tuloksesta omistajille osinkoina. Aika näyttää, miten yhtälö sopii halpakaupan imagoon.

Pohjoiskarjalaisten Kari ja Kyösti Kakkosen 27 vuotta sitten perustama yritys on monien vaiheiden jälkeen noussut 150 myymälän ketjuksi, joka työllistää noin 3 000 ihmistä. Matkan varrella yhtiöön on sulautunut savolaistaustaisen Seppo Saastamoisen Maxi-Makasiini. Perustajat eivät ole tosin omistaneet yhtiötä enää vuosiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.