Tolkun puheille ja teoille on tilausta ilmastoasioissa

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri on näköalapaikalla ilmastoasioissa. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa suomalainen Petteri Taalas, joka katsoo keskustelun ilmastoasioista riistäytyneen käsistä. Laajassa haastattelussa hän linjaa, mikä on tärkeää, mikä on vähemmän tärkeää ja neuvoo kansalaisia kriittisyyteen (Talouselämä 6.9.).

Meteorologian alalta tohtoriksi väitellyt Taalas katsoo, että ilmasto-ongelman ratkaisun ydin on fossiilienergiasta luopuminen. Ei siis metsien hakkuiden vähentäminen Suomessa, tai lihansyönnistä luopuminen tai lasten hankkimisesta pidättäytyminen, kuten julkisuudessa on kovin usein esitetty. Taalas näkee ilmastokeskustelussa uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä: ”IPCC:n raportteja on luettu kuin Raamattua, haetaan tiettyjä jakeita, joista haetaan perusteita omille ääriajatuksille”.

Taalas vieroksuu ajatusta, jonka mukaan kauppasota ja talouskriisit hyödyttäisivät ilmastoasioissa. Hänen mielestään ”ilmastotoimissa maaperä on paras silloin, kun ei ole muita murheita”. Asiantuntijatkaan eivät vältä Taalaksen tykitystä. Hän muistaa itse toivoneensa 20 vuotta sitten otsonitutkimukselle julkisuutta ja samalla lisää rahoitusta omalle alalle.

Metsäkeskustelussa liikkeellä on Taalaksen mielestä ollut tahoja, jotka eivät pidä muutenkaan metsien käyttöä myönteisenä ja heille hiilinielukeskustelu on vain uusi argumentti.

Taalaksen kaltaisille tolkunpuhujille on kovasti tilausta, mutta tolkun tekoihinkin pitäisi päästä. Siksi Taalaksen ehdotus ilmasto-Korpilammesta onkin hieno: laaja-alainen joukko saman pöydän ääreen kiihkottomasti pohtimaan, mikä on Suomen kannalta järkevää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.