Torimontun rankka opetus

Jotkut kuopiolaiset pihisevät kiukusta katsellessaan toripysäköinnin laajennusta. Näin voi päätellä Kuuman linjan Äly hoi -nimimerkin purkauksesta (SS 2.6.). Hän vaati potkuja sille, joka päätti valita toriremontin tiedotusstrategiaksi nykytilanteen vähättelyn ja tulevan kävelykeskustan hypetyksen.

Vieläkö kuopiolaiset haluavat itseruoskintaa? Viime talvena keskustelun ytimessä porisi laajenevan torimontun uhkaama kalahalli, jonka purkaminen ei ole ainakaan vielä saanut lainvoimaa.

Alatorihanke sentään etenee, mutta kalahalliin ei saa koskea.

Nyt on menossa varsinainen show, kun kaivinkoneet kaapivat hiekkaa kalahallin juurelta ja kohta myös sen alta. Syksyllä kalahalli nököttää korkeiden pylväiden päällä. Virityksestä tulee Kuopion uusi nähtävyys.

Toivottavasti entinen kalakauppa ei romahda monttuun. Kokoaminen ennalleen olisi aikaa vievää puuhaa.

Omituinen rakennusprojekti saattaa muuttua vielä hullunkurisemmaksi, jos kalahalli puretaan myöhemmin. Se ei näyttäisi järkevältä, jos kalahalli olisi jo yhdistetty maanalaiseen kauppakäytävään ja parkkitiloihin.

Miksi kauppahallin kylkirakennuksen alle täytyy kaivaa noin valtava monttu? Syynä nimenomaan on kalahallin alle tuleva kauppakäytävä, johon ei haluttu isoa mutkaa. Rakennuksen ali kaivaminen olisi taas romahduttanut koko kiistakapulan.

Muun muassa tilahallinnon, kaupunkikuvatyöryhmän ja rakennustarkastajan mielestä kalahalli pitää purkaa, jotta sen tilalle voidaan rakentaa moderni paviljonki. Se toimisi kahvilana sekä kulkuväylänä ja valoaukkona maanalaisiin ravintolatiloihin ja pysäköintiin.

Kaupungin lakimiehet tulkitsivat maankäyttö- ja rakennuslakia niin, että paviljongin rakennusluvasta ei voi valittaa. Lupaan sisältyi kalahallin purkaminen.

Hallinto-oikeuden mukaan asemakaava oli sen verran vanhentunut, että kalahallin suojelutarve täytyy selvittää. Purkulupa olisi pitänyt hakea erikseen.

Tällaiseen näkemykseen kaupunki ei tyytynyt. Se valitti rakennuslupa-asiasta joulukuussa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tässä vaiheessa vääntöä nyt ollaan. Entinen kalahalli oli tarkoitus purkaa viime elokuussa.

Suurimmalle osalle kuopiolaisia tuskin on suurta merkitystä, millainen rakennus on kauppahallin kyljessä.

Kina kalahallista elää silti. Viimeksi alatorin päätöskompuroinnit ryöpsähtivät pintaan kaupunginvaltuustossa maanantaina.

Jälkiviisaasti saa toki sanoa, että kaupungin olisi pitänyt malttaa odottaa alatorin rakennuslupien lainvoimaa myös kalahallin kohdalla. Nyt voi huomautella, että ei olisi pitänyt pelata riskillä ennakoimalla hallinto-oikeuden ratkaisua.

Valitusruljanssi on hidastanut alatorihanketta entisestään ja paisuttanut sen hintaa. Lisäkustannus pannaan veronmaksajien piikkiin.

Mahdollista on, että kalahalli puretaan ja pillerirasiaksi haukuttu paviljonki pystytetään sen tilalle.

Voi käydä niinkin, että kalahalli pitää säilyttää. Siitä saadaan uusi soppa, koska kalahallin kylkiin saatetaan suunnitella lasiset siipirakennukset alatorin toiminnallisuutta parantamaan. Se olisi epätoivoinen kompromissiyritys, josta myös syntyisi riita.

Pitäisikö kalahallisopassa rypeä lisää? Puhuvatko kaupungin viranhaltijat nykyään liikaa tulevasta kävelykeskustasta? Kenelle Äly hoi -nimimerkki ne potkut haluaisi?

Ei kai kaupungin kaavoja pitkään suunnitelleelle Leo Kososelle, jonka työn jälki näkyy esimerkiksi bussiliikennettä tukevassa taajamarakenteessa ja Saaristokadussa.

Juuri hankepäällikkö Kosonen on osannut perustella, kuinka Kuopioon syntyy Suomen paras kävelykeskusta. Metsä pitää nähdä puilta.

Kalahalli-ilmiötä päivitellessä kannattaa myös virittää odotukset kesään 2013, jolloin alatori ja kävelykeskusta valmistuvat.

Kirjoittaja on Savon Sanomien kuntatoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.