Torjunta tehotonta

Venäjällä viikkoja riehuneet metsäpalot ovat aiheuttaneet kymmenien ihmisten kuoleman. Loukkaantuneita on moninkertainen määrä. Tuli on tuhonnut valtavan määrän omaisuutta. Liekkien kidassa oli loppuviikolla noin 200 000 hehtaaria maastoa ja metsää.

Vastaavantyyppisiä paloja on ollut naapurimaassa useina kesinä. Erityisen pahaksi tilanteen tekee nyt kauan kestänyt helle. Luonto on rutikuivaa. Paikallisten viranomaisten mukaan uusia metsäpaloja syttyy nopeammin kuin niitä saadaan sammutettua.

Venäjän viranomaiset havahtuivat palojen vaarallisuuteen ja laajuuteen liian myöhään. Maan johto on myöntänyt, että sammutustyö on ollut tehotonta. Vaikka tulta vastaan taistelee yli 160 000 pelastustyöntekijää, tulokset ovat olleet vaatimattomia.

Katastrofin keskellä herää kysymys, onko venäläisillä riittävästi sopivaa lento- ja muuta kalustoa näin valtavien palojen torjuntaan. Onko sammutustyö hyvin organisoitua? Pyritäänkö palo rajaamaan oikeaoppisesti?

Sammuttajat kuuluvat monien eri viranomaisorganisaatioiden alaisuuteen. Kun yhtenäinen johto puuttuu, voimien keskittäminen yleensä ontuu.

Tulipalojen synnyttämät savut aiheuttavat suuria ongelmia maan omille kansalaisille. Osansa saavat myös naapurimaat.

Suomessa on oltu huolissaan hätätilaministeri Sergei Shoigun lausunnosta, että palot voivat vapauttaa Brjanskin alueen maaperästä ilmaan radioaktiivisia aineita. Radioaktiivisuus on peräisin Tshernobylin vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuudesta.

Säteilyturvakeskuksen mukaan mahdolliset radioaktiiviset päästöt olisivat mitättömän pieniä verrattuna muihin metsäpalon aiheuttamiin myrkyllisiin päästöihin. Suomalaisten asiantuntijoiden sanaan on syytä luottaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.