Tornitalot luovat mielikuvaa kehityksestä

Kuopio voi saada Viitostielle asti näkyvän uuden maamerkin, jos nykyisen Savonia-ammattikorkeakoulun ja Hatsalan asemakaavan muutos etenee suunnitellusti. Kaupunkirakennelautakunta käsittelee alkavalla viikolla kaavamuutosehdotusta, joka sisältää lähes 100 000 kerrosalaneliötä asuin- ja liiketiloja, noin 1 500 uutta asuntoa ja kaiken huippuna 17-kerroksisen tornitalon.

Suunnitelmat ovat luontevaa jatkoa Savonian tulevalle muutolle Savilahden kampukselle sekä Niiralan uuden jäähalli–uimahalli-kokonaisuuden valmistumiselle. Keilahallia lukuun ottamatta tärkeimmät nykyiset rakennukset jäävät vaille käyttöä, jolloin aivan keskeisen kaupunkialueen kyljestä vapautuu arvokasta tonttimaata. Rakennushistoriallisia arvoja ei ole uhattuna.

Kuopion kaupunkiprofiili voi muutamien vuosien päästä poiketa melkoisesti nykyisestä, jos paraikaa valmistuvan asemanseudun Kuopion Portin lisäksi Kuopionlahdelle nousee korkea kongressihotelli. Tornitalot viestivät kehittyvästä valtakunnanosakeskuksesta, joka ei tyydy pysymään pikkukaupunkina.

Vähän käsitettä venyttäen Hatsalaan nousee keskustakoteja, joiden lisääminen on kaavoituksen painopisteitä. Kaupunkirakenteen tiivistäminen on ympäristöystävällistä. Tästäkin näkökulmasta korkeaa rakentamista kannattaa suosia.

Rakentamisen tahti on viime vuosina ollut Kuopiossa huimaa. Pientä huolta voi aiheutua siitä, riittääkö väestönkasvu takaamaan kysyntää. Hatsalan kuten esimerkiksi Itkonniemen suunnitelmissa onkin huomioitava niiden aikaväli. Alueiden valmistuminen kestää parhaassakin tapauksessa useita vuosia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.