Torstai toivoa täynnä

Metsäjätti UPM kertoi tiistaina kääntäneensä tappiot voitoiksi vuoden 2009 aikana, vaikka liikevaihto putosikin peräti viidenneksellä. Mielenkiinnolla odotetaan nyt huomista torstaita, jolloin toimitusjohtaja Jouko Karvinen julkistaa Stora Enson viime vuoden saavutukset ja raottaa ehkä hivenen myös ikkunaa tulevaisuuteen. Samaan aikaan tiedottaa myös kolmas suuri M-real tuloksestaan, mutta savolaisille sen päätökset ei ole samanlainen kohtalonkysymys kuin Stora Enson linjaukset.

Saadaanko Stora Ensolta tuloksen julkistamisen aikana uutta ja tämänhetkistä täsmällisempää tietoa Varkauden tehtaitten kohtalosta? Ainakin etukäteen torstai on Savossa toivoa täynnä, sillä tällä viikolla on näkynyt julkisuudessa ensimmäistä kertaa positiivisia uutisia Varkaudesta.

Kauppalehti tiesi kertoa alkuviikosta, että biodiesel saattaa koitua Varkauden tehtaitten pelastukseksi. Jo jonkin aikaa toimineesta koelaitoksesta on saatu rohkaisevia kokemuksia, ja ne ehkä innostavat Stora Enson rakentamaan myös lopullisen biodiesellaitoksen kaupunkiin.

Laitoksen hinnaksi arvioidaan 200-300 miljoonaa euroa, joista huomattava osa on saatavissa erilaisina tukina yhteiskunnalta. Mauri Pekkarisen johtaman elinkeinoministeriön sanotaan toimivan aktiivisesti biodiesellaitoksen sijoittamiseksi Varkauteen, vaikka halukkaita ottajia on kyllä muuallakin - vahvana ehdokkaana on mainittu erityisesti Stora Enson Veitsiluodon tehtaat Kemissä.

Biodiesellaitos antaa parhaan tuloksen, kun se toimii sellu- ja paperitehtaan yhteydessä. Laitoksen sijoittaminen Varkauteen edellyttäisi näin ollen myös sitä, että Stora Enso jatkaa kaikkinaista tuotannollista toimintaansa Varkaudessa.

Savolaisesta näkökulmasta tämä on ainoa oikea ratkaisu, ja jos näin tapahtuu, niin Varkaudelle käy lopulta hyvin. Mutta kuulostellaanhan vielä torstaihin asti...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.