Tosielämän sankareita Thaimaan pelastustarinassa

Luolaston vangiksi jääneen nuorten jalkapallojoukkueen pelastusoperaation onnistuminen Thaimaassa liikuttaa ihmisiä kaikkialla maailmassa. Se, että koko 13-henkinen ryhmä saatiin elävänä ulos, on kuin monen ihmeen summa. Jo heidän löytymisessään oli mukana aimo annos onnea.

11–16-vuotiaat pojat ja heidän 25-vuotias valmentajansa katosivat kymmenen kilometrin luolastoon 23. kesäkuuta, kun rankkasateet sulkivat käytävissä seikkailleiden ulospääsyn.

Etsintävaihe päättyi yhdeksän päivän jälkeen. Kokeneet brittiläiset luolasukeltajat John Volanthen ja Richard Stanton löysivät joukon elossa neljän kilometrin päässä sisäänkäynniltä, siirtämänsä kiven takaa paljastuneesta onkalosta. Seuraavaksi uimataidottomat pojat piti tuoda päivänvaloon.

Hapenpuute ja monsuunisateiden yltyminen johtivat siihen, että joukkue päätettiin johdattaa sukeltamalla takaisin, vaikka reitti oli vaarallinen ammattilaisillekin. Tämäkin vaihe lopulta onnistui. Oli kuin johdatus olisi ollut mukana vielä aivan lopussa. Operaatioon osallistunut suomalainen sukelluskouluttaja Mikko Paasi kertoi MTV3:n Huomenta Suomelle (11.7.), että pumput hajosivat vain muutama tunti sen jälkeen, kun viimeiset pojat oli saatu ulos luolasta. Pelastajat ehtivät juuri sukeltaa viimeisestä ilmaraosta ulos.

Koettelemuksesta ei selvitty ilman uhreja. Thaimaan erikoisjoukkojen entinen sukeltaja Saman Gunan menehtyi viime perjantaina hapenpuutteeseen ollessaan valmistelemassa pelastusreittiä. Hän saa Thaimaassa valtiolliset sankarihautajaiset.

Operaatioon osallistui yhteensä 90 pelastajaa, joista 40 Thaimaasta ja loput ympäri maailmaa. Luolastosta poikia johdatti ulos 17 sukeltajan ryhmä, joista ulkomaalaisia oli 13. Yksi heistä oli Mikko Paasi, joka pyörittää sukelluskoulua Koh Taon saarella. Paasin kollegat luonnehtivat häntä piinkovaksi ammattilaiseksi, joka ei tee minkäänlaisia hätäisiä ratkaisuja (Ilta-Sanomat 11.7.).

Australialainen anestesialääkäri ja useisiin vaikeisiin pelastusoperaatioihin osallistunut sukeltaja Richard Harris tutki luolassa olleiden poikien kunnon ja teki päätöksen, että he olivat riittävän vahvoja sukeltamaan tiensä ulos. Harris perui lomansa lähteäkseen mukaan. Asenne kuvaa koko pelastajaryhmää.

Sankareita ei tarvitse etsiä elokuvista, sillä heitä on tosielämässä. He eivät keksineet syitä, miksi olisivat olleet estyneitä pääsemään paikalle, vaan matkustivat maailman toiselta puolelta vaarantamaan henkensä tuntemattomien puolesta. He eivät selitelleet, vaan tekivät rauhallisen määrätietoisesti velvollisuutensa toisia ihmisiä kohtaan. Kansainvälisessä yhteistyössä luolassa ja sen suulla ei tunnettu valtioiden, kulttuurien tai uskontojen rajoja. Huoli lähimmäisestä yhdisti.

Tapahtuman saaman julkisuuden mittasuhteista voidaan keskustella. Maailmassa ei kuitenkaan ole liikaa hyviä uutisia. Thaimaan pelastustarina alkoi nuorten poikien ajattelemattomasta virheestä, mutta sen päätös kertoo ihmisyyden parhaista puolista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.