Tosimies äänestää

Äänestä hyvä mies.

Kehotus on tarpeen, sillä ennakkoäänestystilasto todistaa jälleen kerran, että tavat eivät ole muuttuneet.

Miehet äänestävät vielä laiskemmin kuin naiset.

Tiedän ihmisiä, jotka kertovat äänestävänsä, jos muistavat. Tunnen myös muutamia, jotka eivät äänestä, koska eivät viitsi, jouda tai välitä.

Useimmat äänestämättömyyttään harkitsevista ovat miehiä.

Naisille ääni tuntuu olevan tärkeämpi. Heidän mielestään sitä jotenkin kuuluu mennä äänestämään.

Tiistaina päättynyt ennakkoäänestys todistaa tuntuman oikeaksi.

Miehistä äänesti vajaa 592 000 ja naisista yli 706 000. Ero on iso. Suhteellisesti vielä suurempi ero neljä vuotta sitten.

Eduskuntaan pyrkivien miesten onneksi naiset luottavat miehiin enemmän kuin miehet naisiin.

Viime vaaleissa 72 prosenttia miesäänestäjistä äänesti miestä. Naisista 53 prosenttia äänesti naista. Tämän seurauksena nykyisessä eduskunnassa on 121 miestä ja 79 naista.

Miesenemmistöä ei uhkaa mikään.

Onko osa miehistä jostakin erityisestä syystä kyllästynyt äänestämään?

Naisilla on ollut ihan yhtä paljon aikaa kuin miehilläkin tympiintyä äänestämään tämän kansanedustuslaitoksen aikana eli vuodesta 1906 lähtien ja heidänkin äänestysintonsa on toki laskenut, mutta ei läheskään yhtä voimakkaasti kuin miesten.

Nyt ennakkoäänestyksessä miestenkin äänestysaktiivisuus kasvoi lievästi. On yleisesti arveltu sen johtuvan siitä, että perussuomalaiset ovat saaneet peräkamarin poikia ja syrjäseutujen isäntiä liikkeelle.

Tai sitten ei.

Kyse ei välttämättä ole takametsien miesten protestista, vaikka perussuomalaisten gallupkannatus on noussut ja heidät mielletään miesten joukkueeksi puoluekentällä. Lievä äänestysinnon kasvu voi johtua yksinkertaisesti jännittävästä asetelmasta, joka kylläkin on pitkälle perussuomalaisten ansiota. Kansalaiset ovat huomanneet, että heillä on sellainenkin omaisuuserä kuin ääni.

Perussuomalaisten edeltäjä SMP otti vuoden 1983 vaaleissa murskavoiton 17 kansanedustajallaan. Juuri noissa vaaleissa naiset ohittivat äänestysvilkkaudessa ensimmäisen kerran miehet. Silloin ero oli 0,4 prosenttiyksikköä.

Miesten kyllästymiseen voi olla muita syitä.

Etenkin nuorten miesten äänestämättömyyden syyksi on helppo laittaa syrjäytyminen.

Kun ei ole työtä ja syrjässä ollaan muutenkin, mitä tuota äänestämään. Mikään ei kuitenkaan muutu.

Moni ajattelee juuri noin.

Syrjäytyminen ei aina ole työttömyyttä tai opiskelemattomuutta. Pelkkä toivottomuus riittää.

Jos työttömyydestä tulee pitkäaikaista, mielenterveys horjuu, viina maistuu eikä mikään onnistu, siinä ei enää aina auta edes se, että joku kuuntelee. Toivo katoaa.

Olisi onnellista, jos nyt juuri nuoret, miehet ja naiset, ovat päättäneet äänestää. Kenties ensimmäistä kertaa elämässään. Se olisi onnellista siksi, että äänestäminen on aito todiste toivosta, joka sisältyy lähtökohtaisesti demokratiaan.

Jokainen ääni vaikuttaa.

Äänestystuloksen on syytä muuttaa poliitikkojen suhtautumista nimenomaan nuoriin.

Nuoret älyvät salamannopeasti, että heitä on huijauttu, jos vaalienaluspuheet muuttuvat päinvastaisiksi teoiksi. Sitten on turha havitella heitä sen koommin äänestämään.

Äskettäin Oulussa sattui välikohtaus kokoomuksen vaalikojulla. Itsensä liian tosissaan ottavat nuoret miehet nujakoivat, kun luulivat jonkun ottaneen heistä kuvia. He ovat kansallissosialisteja, jotka eivät äänestä, koska he ovat sitä mieltä, ettei mikään kuitenkaan muutu.

Heillä ei ole toivoa ja he haluavat viedä sen muiltakin.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.