Totuus ja puoluekuri

Poliittisella vasemmistolla oli aina 1990-luvulle saakka Karl Marxin ja muiden sosialismin ajattelijoiden luoma teoreettinen pohja. Kommunistisessa liikkeessä teoriasta–historiallisesta materialismista–luotiin oppi, johon kaikkien piti uskoa. Poikkeaminen tuomittiin harhaopiksi.

Siksi vasemmiston jäsentenväliset ottelut ovat olleet kiivaita ja joskus verisiäkin. Kommunisteille sosiaalidemokraatit olivat luokkapettureita, porvareitakin pahempia. Vielä halveksittavampia olivat kuitenkin oikeasta opista poikenneet toiset kommunistit.

Yhtä ja ainutta totuutta on äärivasemmalla aina yritetty varjella tiukalla puoluekurilla.

Yritetty on, mutta ei onnistuttu.

Suomalaisten kommunistien hajaannus alkoi saada järjestäytyneitä muotoja vuonna 1966, kun SKP:n puheenjohtajaksi valittiin yhteistyöhakuinen Aarne Saarinen. Hänen johdollaan SKP myös rakensi hajurakoa Neuvostoliiton kommunistiseen puolueeseen.

Syrjäytetty Aimo Aaltonen ja muut jyrkän linjan kommunistit pitivät saarislaisia puolueen lippuun pesiytyneinä luteina.

Korrektimmin puhuttiin enemmistöstä ja vähemmistöstä. Vähemmistön johtajaksi nousseen Taisto Sinisalon mukaan änkyräkommunisteista ryhdyttiin käyttämään myös nimitystä taistolaiset.

Muodollisestikin SKP jakautui kahtia 1980-luvulla. Vähemmistöläiset perustivat SKP(y):n. Sulkeisiin kirjoitettu y oli lyhenne sanasta yhtenäisyys. Jos porukka ei olisi ollut niin totista, sen olisi voinut tulkita vitsiksi.

Samalla tavalla jakautui myös kattojärjestö SKDL. Sen rinnalle perustettiin keväällä 1986 Demokraattinen vaihtoehto eli Deva.

Tappelu ei loppunut vielä keväällä 1990, kun perustettiin vasemmistoliitto. Uutta puoluetta ideoimassa ollut Reijo Käkelä ei olisi halunnut änkyröitä mukaan, mutta toisin kävi. Käkelä ei lopulta liittynyt ideoimaansa puolueeseen.

Vaikka usko sosialismiin on kuollut, melskaamista on riittänyt.

Jo Suvi-Anne Siimeksen puheenjohtajakaudella alkoi kärjistyä ristiriita työn ja työläisten puolustamisesta kumpuavan perinteisen vasemmistolaisuuden ja erilaisista vaihtoehtoliikkeistä voimansa hakevan uusvasemmistolaisuuden välillä.

Sama kipuilu on jatkunut, kun puheenjohtajaksi tuli Paavo Arhinmäki.

Voiton näyttää vievän punavihreä linja. Viime viikonvaihteessa vasemmistoliiton puoluekokous hyväksyi ohjelman, jonka tavoitteet vievät puoluetta niin lähelle vihreitä, että joitakin vanhoja tovereita hirvittää.

Kasvisruoan kehuminen ja ydinvoiman vastustaminen eivät ole kiistanalaisimpia kohtia. Paljon enemmän joitakin vasemmistoliiton ammattiyhdistyssiiven ihmisiä epäilyttää, että työn puolue on ryhtynyt kannattamaan perustuloa.

Rakennusliiton vasemmistoliittolainen puheenjohtaja Matti Harjuniemi arveli Ylen uutisten haastattelussa, että puolueessa ovat sekä pää että jalat ilmassa. Hänen mielestään työttömyydestä ja työstä puhutaan hyväksytyssä ohjelmassa liian hatarasti.

Rakennusliiton puheenjohtajan kritiikki on kuitenkin mieto siihen verrattuna, mitä vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä kaksi vuotta sitten erotettu Jyrki Yrttiaho on esittänyt. Yrttiahon ja Markus Mustajärven kahden miehen eduskuntaryhmä vastustaa puolueensa istumista hallituksessa.

Arhinmäelle riitti, kun Yrttiaho vasemmistoliiton puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä kävi SKP:n edustajakokouksessa haukkumassa oman puolueensa. Vasemmistoliiton puoluehallitus vaatii, että Raision paikallisosasto erottaa Yrttiahon puolueesta.

Saa nähdä onnistuuko. Yrttiaho ei hänkään ole yksin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.