Totuus löytyy vähitellen tiukan suojauksen takaa

Maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö on tiistaina Helsingin käräjäoikeuden kuultavana jutussa, jossa kolmea entistä huippuhiihtäjää syytetään perättömästä lausumasta dopingkäräjillä toissa vuonna. Kyrön todistuksella on painoarvoa, vaikka mitään järisyttävän uutta hän ei todennäköisesti enää pysty kertomaan. Kyrö on ollut maastohiihdon dopingjupakan keskiössä jo toistakymmentä vuotta. Hän on myös avautunut julkisuuteen enemmän kuin kukaan muu entisistä hiihtovaikuttajista.

Dopingjupakkaa on puitu julkisuudessa ja oikeudessa jo vuodesta 1998 alkaen. Silloin Suomen Tietotoimisto julkaisi uutisen, jonka mukaan maaninkalainen hiihtäjä Jari Räsänen on käyttänyt kasvuhormonia. STT:n silloinen päätoimittaja ja jutun kirjoittanut toimittaja tuomittiin seuraavana vuonna ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Räsänen ja muutamat Suomen hiihtoliiton palkolliset ja luottamushenkilöt saivat korvauksia.

Jälkikäteen arvioiden STT:n uutinen ja sitä seurannut oikeudenkäynti olivat tienhaara, josta olisi voinut kääntyä toiseenkin suuntaan. Jos hiihtoliitto silloisen puheenjohtajansa Esko Ahon johdolla olisi korvausten hakemisen sijasta ryhtynyt selvittämään omaa pesäänsä, olisi nyt jo viisitoista vuotta kestäneeltä kivuliaalta juridiselta prosessilta mahdollisesti vältytty.

Voi olla, että suomalainen maastohiihto olisi myös säästynyt historiansa noloimmilta tapahtumilta, jotka koettiin Lahden MM-kisoissa vuonna 2001. Monet urheilijat ja huippuhiihdon kanssa tekemisissä olleet taas olisivat välttäneet ne inhimilliset kärsimykset, joihin he ajautuivat.

Räsänen ja hiihtoliitto valitsivat kuitenkin toisen tien ja lähtivät oikeudessa puhdistamaan itseään, väärin perustein, niin kuin nyt on nähty. Lahden joukkokäryt johtivat uusiin oikeudenkäynteihin, koska kävi selväksi, että STT-oikeudenkäynnissä oli valehdeltu. Kukaan tuskin osaa sanoa, onko viime viikolla Helsingin käräjäoikeudessa alkanut oikeudenkäynti viimeinen.

Totuus maastohiihdon ja dopingin suhteista on paljastunut vähitellen tiukan suojauksen takaa. Asiantuntijat ovat viimeistään Lahden jälkeen pitäneet täysin selvänä, että dopingin käyttö maastohiihdossa oli systemaattista ja siitä tiesivät urheilijoiden lisäksi monet muutkin.

Tunnustuksia on tullut niukasti. Hiihtouransa jälkeen elämänhallintansa menettänyt Mika Myllylä tunnusti dopingin ennen kuolemaansa. Viimeisin tunnustus tuli Janne Immoselta, joka viime torstaina myönsi käyttäneensä epoa ja antaneensa väärää tietoa oikeudessa vuonna 2011.

Yhteistä Myllylän ja Immosen tunnustukselle on, että he puhuvat vain itsestään. ”Tiedän vain itsestäni. Tämä on pelkästään minun asiani”, Immonen sanoi oikeudessa. Lausunto kertoo vaikenemisen laista, joka totuuden paljastumista on vaikeuttanut. Kiinni jääneet tai muuten tunnustavat eivät kerro kaikkea, minkä he tietävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.