Totuus on tarua ihmeellisempää Valkoisessa talossa

Maailman tunnetuimpiin toimittajiin kuuluvan Bob Woodwardin kirja Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista on hämmentävää luettavaa. Kirja kuvaa seikkaperäisesti kaaosta, joka Trumpin presidenttikaudella on vallinnut Valkoisessa talossa.

Kirjan uskottavuutta kasvattaa se, että samanlaisia kuvauksia Trumpin hallinnosta on vuotanut julkisuuteen myös muita teitä. Maailman mahtavimman valtion ja suurimman sotilasmahdin johdossa näyttää olevan mies, jota hänen alaisensa joutuvat vahtimaan kuin pientä lasta.

The New York Times julkaisi lauantaina uutisen, jonka mukaan varaoikeusministeri Rod Rosenstein ehdotti viime vuonna, että hän nauhoittaisi salaa presidentti Trumpin puheita. Nauhoituksilla voitaisiin paljastaa hallinnon kaaosmainen tila.

Uutisen mukaan Rosenstein olisi myös keskustellut kabinetin jäsenten kanssa turvautumisesta perustuslain 25. lisäykseen. Lisäys antaa mahdollisuuden erottaa presidentti, jos tämän arvioidaan olevan kyvytön hoitamaan tehtäväänsä.

Rosenstein itse pitää uutista virheellisenä. Niin ovat tehneet muutamat muutkin Trumpin hallinnon keskeiset toimijat, kun media on kertonut heidän kritisoineen presidenttiä. Se on ymmärrettävää. Uutisten myöntäminen todeksi tietäisi välittömiä potkuja.

Kun Trump aloitti presidenttinä, yleinen arvio oli, että Yhdysvaltojen muut poliittiset instituutiot ja demokraattinen perintö estäisivät presidenttiä tekemästä fataaleja tyhmyyksiä. Toistaiseksi arvio on pitänyt. Toivottavasti se pitää myös ne kaksi vuotta, jotka Trumpi kautta on jäljellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.