Totuus väistettiin

Asianajajien korkeat palkkiot ovat puhuttaneet jatkuvasti - ei vain siksi, että ne tavallisten ihmisten mielestä ylittävät kaiken kohtuullisuuden rajat, vaan koska ne pelottavat ihmisiä hakemasta oikeutta.

Uutta puhtia keskustelulle antaa Suomen asianajajaliiton valvontalautakunnan alkuviikosta antama lausunto. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske oli jättänyt lautakunnalle kantelun kuudesta asianajajain laskutuksesta, jotka hänen mielestään olivat kohtuuttomia.

Suurin, pörssiyhtiö TJ Groupin sisäpiirikokseen liittynyt lasku oli liki miljoona euroa ja muutkin useita satoja tuhansia euroja.

Lautakunnan mielestä joittenkin laskujen erittelyssä oli puutteita, mutta loppusummat olivat muuten ihan oikein, kun asianajajien päämiehetkin olivat ne hyväksyneet. Vanhaa sanontaa lainaten: Hölmö ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa...

Mitäpä muuta asianajajaliitto olisi voinut sanoa kanteluista, kun niiden kohteet olivat sen tunnettuja ja vaikutusvaltaisia jäseniä? Apulaisvaltakunnansyyttäjällä ja tavallisella kansalla on kuitenkin täysi syy ihmetellä liiton kantaa.

Ikivanhan oikeudenkäynnin periaatteen mukaan oikeuden on oltava myös kohtuus, ja tämä kohtuus koskee myös oikeudenkäynnin aiheuttamia kuluja. Oikeutta käydään siksi, että ihmiset saavat oikeutta eikä siksi, että jotkut pääsevät rahastamaan sen avulla. Useinhan tuo kohtuuton lasku jää sitä paitsi yhteiskunnan maksettavaksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.