Touko Aallosta tuli vihreille taakka pahaan aikaan

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti Facebookissa torstaina, että hän on jäänyt lääkärin määräyksestä sairauslomalle. Hän kertoi olevansa uupunut ja ymmärtänyt jaksamisensa rajojen tulleen vastaan. Aalto lupasi ilmoittaa töihinpaluunsa aikataulusta myöhemmin.

Uupumuksen aiheita ei tarvitse etsimällä etsiä. Aalto on ollut aikamoisessa mediapyörityksessä aina siitä lähtien, kun hänestä tuli vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön jälkeen vuosi sitten kesällä. Kun puolueen kannatus kävi 18 prosentin tuntumassa, Touko Aalto ilmoitti, että kun politiikassa ollaan, pääministeriyttä tavoitellaan. Tuolloin lausunto vaikutti aivan asiaankuuluvalta, mutta toisin on nyt, kun puolue on pudonnut gallupien kakkostilalta neljänneksi ja kannatuskin on kuihtunut alle 13 prosenttiin.

Puheenjohtajavaalin jälkeen on tapahtunut paljon. Ensimmäinen kohu syntyi, kun Aallon vaimo jätti avioerohakemuksen. Syyksi paljastui Aallon suhde toiseen naiseen, joka oli vihreiden puoluetoimistossa työskennellyt nuorisojärjestön työntekijä.

Menneenä kesänä vihreiden lainsäädäntösihteeri protestoi pakkopalautuksia kieltäytymällä istumasta lentokoneessa, jossa oli yksi pakkopalautettava. Aalto ilmaisi tukensa kansalaistottelemattomuudelle ja katsoi, että Suomen palautuspolitiikka on kestämättömällä pohjalla. Poliisi tutkii protestia liikenteen häirintänä. Aikaisemmin Aalto oli pitänyt pelottavana ajatusta, että ihmiset rikkoisivat lakeja uskonnon tai poliittisten mielipiteiden vuoksi.

Kolmas kohu syntyi, kun Aalto esiintyi tukholmalaisella King Kong-homoklubilla Europride-tapahtumassa ilman paitaa ja läpsi kädellään miestä takapuoleen. Tapahtumasta tuskin yksinään olisi tullut upottavaa painolastia, mutta kaiken muun kuorman päälle ja yhdistettynä laskevaan kannatukseen se loi kielteisyyden pyörteen, joka lopulta nielaisi Aallon.

Vihreiden julkituloissa on ollut nähtävissä panikoitumisen merkkejä viime viikkoina. Esimerkiksi Emma Kari on ottanut järjestelmällisesti kantaa jokseenkin kaikkiin esille nousseisiin päivänpolitiikan kysymyksiin, kun Aaltoa on riepoteltu pintajulkisuudessa. Entinen puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan kampitti seuraajaansa, kun hän kehotti Aaltoa ryhdistäytymään ja ohjaamaan vihreiden fokusta asiakysymyksiin.

Työuupumus on vakava paikka, aina. Sairaus ei iske yhtäkkiä, vaan riuduttaa salakavalasti vähitellen. Siksi siitä ei myöskään parane samalla tavalla kuin jostakin leikkaushaavasta tai flunssasta. Toipuminen kestää. Siksi voidaan sanoa, että sairausloma tuli vihreiden eduskuntavaalikampanjan kannalta erityisen pahaan aikaan. Puolueen puheenjohtajaa ei voi uskottavasti tarjota ainakaan painavan ministerinsalkun kantajaksi saati pääministeriksi. Valtakunnan merkittävimmissä tehtävissä paineet olisivat vielä monin verroin raskaammat kuin puolueen puheenjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mökin kevätsiivous odottaa

Finnpulpin tulevaisuus on edelleen avoin

Huutavan ääni huutamattakin

Hoivakotien vanhukset haavoittuvassa asemassa

Yhteiskäyttöautot sopivat kaupunkiin

Ilmastopolitiikka voi muuttua pakon edessä

Ja nyt jotain aivan muuta

Läheisten vihollisten sietämisestä

Kriisistä kestävyyskoe demokratioille

Hyvä aika lopettaa tupakointi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.