Tragedia Syyriassa

Kuohuva Lähi-itä ei ota rauhoittuakseen. Libyassa Muammar Gaddafi vannoo raunioiksi pommitettujen vallan kulissiensa keskellä jatkavansa hamaan kuolemaansa saakka. Jemenin Ali Abdullah Saleh makaa pahoin palaneena egyptiläisessä sairaalassa, mutta kieltäytyy hänkin viimeiseen luopumasta presidentin tehtävistä, vaikka koko kansa näyttää nousseen häntä vastaan.

Libyassa ja Jemenissä ovat itsevaltiaat joka tapauksessa tulossa tiensä päähän. Kyse voi olla enää muutamista päivistä tai hetkistä.

Toisin on Syyriassa, jossa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan on kapinoitu sielläkin jo kolmen kuukauden ajan. Isältään vallan perinyt al-Assad on osoittautunut täysin tunteettomaksi kansalaistensa vaatimuksille ja vastannut mielenosoituksiin kuolettavilla luodeilla. Viime päivien uutiset kertovat, että presidentin otteet vain kovenevat sitä mukaa kuin kansannousu leviää eri puolille laajaa valtakuntaa.

Kansainvälinen yhteisö on sulkenut silmänsä Syyrian kansalliselta tragedialta, murhenäytelmältä. Syyrian vallanpitäjät ovat käyttäneet taitavasti hyödykseen maailmanpolitiikan ristiriitoja ja tehneet maasta melkeinpä korvaamattoman tasa-painotekijän kuohuvassa Lähi-idässä. Perinteisesti on pidetty yllä hyviä suhteita Neuvostoliittoon ja sen raunioille palanneeseen Venäjään. Toisaalta ei ole sitouduttu liikaa palestiinalaisten tukemiseen, mikä on säilyttänyt edes jonkinlaiset puhevälit Israelin ja Yhdysvaltojen kanssa.

Loputtomiin ei voi muu maailma kuitenkaan hyväksyä Syyrian nykyhallinnon veristä vallanpitoa. Ei ole kunniaksi millekään maailmanpolitiikan valtablokille, että yhden maan johtajien annetaan tuhota loputtomiin omia kansalaisiaan. EU on kyllä jo aiemmin jäädyttänyt al-Assadin Eurooppaan sijoitetut varat, mutta se ei riitä. Unionin on näytettävä nyt todellista moraalista johtajuutta, ja sama koskee Venäjää, jonka johtajien sana painaa kaikkein eniten al-Assadin hovissa Damaskuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.