Tragedia Syyriassa

Kuohuva Lähi-itä ei ota rauhoittuakseen. Libyassa Muammar Gaddafi vannoo raunioiksi pommitettujen vallan kulissiensa keskellä jatkavansa hamaan kuolemaansa saakka. Jemenin Ali Abdullah Saleh makaa pahoin palaneena egyptiläisessä sairaalassa, mutta kieltäytyy hänkin viimeiseen luopumasta presidentin tehtävistä, vaikka koko kansa näyttää nousseen häntä vastaan.

Libyassa ja Jemenissä ovat itsevaltiaat joka tapauksessa tulossa tiensä päähän. Kyse voi olla enää muutamista päivistä tai hetkistä.

Toisin on Syyriassa, jossa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan on kapinoitu sielläkin jo kolmen kuukauden ajan. Isältään vallan perinyt al-Assad on osoittautunut täysin tunteettomaksi kansalaistensa vaatimuksille ja vastannut mielenosoituksiin kuolettavilla luodeilla. Viime päivien uutiset kertovat, että presidentin otteet vain kovenevat sitä mukaa kuin kansannousu leviää eri puolille laajaa valtakuntaa.

Kansainvälinen yhteisö on sulkenut silmänsä Syyrian kansalliselta tragedialta, murhenäytelmältä. Syyrian vallanpitäjät ovat käyttäneet taitavasti hyödykseen maailmanpolitiikan ristiriitoja ja tehneet maasta melkeinpä korvaamattoman tasa-painotekijän kuohuvassa Lähi-idässä. Perinteisesti on pidetty yllä hyviä suhteita Neuvostoliittoon ja sen raunioille palanneeseen Venäjään. Toisaalta ei ole sitouduttu liikaa palestiinalaisten tukemiseen, mikä on säilyttänyt edes jonkinlaiset puhevälit Israelin ja Yhdysvaltojen kanssa.

Loputtomiin ei voi muu maailma kuitenkaan hyväksyä Syyrian nykyhallinnon veristä vallanpitoa. Ei ole kunniaksi millekään maailmanpolitiikan valtablokille, että yhden maan johtajien annetaan tuhota loputtomiin omia kansalaisiaan. EU on kyllä jo aiemmin jäädyttänyt al-Assadin Eurooppaan sijoitetut varat, mutta se ei riitä. Unionin on näytettävä nyt todellista moraalista johtajuutta, ja sama koskee Venäjää, jonka johtajien sana painaa kaikkein eniten al-Assadin hovissa Damaskuksessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.