Tragediat tuskin muuttavat USA:n asekulttuuria

USA:n lähihistorian pahimmasta joukkoampumisesta Las Vegasissa epäillyn profiili ei mahdu totuttuun kuvaan terroristista. Itsensä tulituksen päätteeksi surmannut 64-vuotias oli rikosrekisteriltään nuhteeton, vauras eläkeläinen, eikä hänellä ollut uskonnollisia tai poliittisia kytköksiä. Toisaalta tyypillistä joukkoampujaa ei ole, tutkija Leena Malkki muistuttaa (Yle 2.10.).

Ampujasta voidaan spekuloida uhkapelurin luonteella tai rikollisella sukurasituksella. Myöskään hiljaista kääntymystä radikaaliin islamismiin ei voi vielä sulkea pois. Lopullista vastausta ei ehkä koskaan saada, koska yksittäisen ihmisen pään sisään ei pääse.

Pahaa vastaan pitäisi silti taistella kaikin keinoin. Terroritekoja voidaan ehkäistä turvatoimia tehostamalla, tehokkaalla tiedustelulla  – ja rajoittamalla aseiden saantia. Jälleen kerran salliva suhde ampuma-aseisiin paljastui suurvallan kuolettavaksi heikkoudeksi.

Toistuvat joukkomurhat eivät ole horjuttaneet Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n ja republikaanipuolueen liittoa. Ensi töinään presidentti Donald Trump kumosi Barack Obaman kiristykset muun muassa mielenterveysongelmaisten aseenhankkimisoikeuteen. Asetus vaimentimien helpommasta saatavuudesta on etenemässä kongressissa.

Valkoisen talon tiedottaja totesi maanantaina, ettei nyt ole aika keskustella aselaeista vaan yhdistyä kansakuntana. Republikaanit alkoivat syytellä demokraatteja opportunistisesta ratsastamisesta tragedialla. Toisin sanoen koskaan ei ole oikea aika rajoittaa aseiden saantia, mutta murhenäytelmää voidaan hyödyntää isänmaallisen tunteen nostatukseen ja poliittisen kahtiajaon syventämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.