Troijan hevonen

Olemme siis antamassa Kreikalle muhkean apupaketin, tai oikeammin otamme omiin nimiimme Kreikalle lainaa toivoen takaisinmaksua. Oli yllätys, että Kreikka oli järjestelmällisesti valehdellut taloustietonsa. Tosin jo kauan on tiedetty, että huijaaminen on kreikkalaisten ydinosaamista.

Euroon he pääsivät mukaan samalla tavalla kuin voittivat Troijan sodassa eli huijaamalla. Lainaa he tuskin koskaan voivat maksaa takaisin. Hyvä jos saamme omat pois sillä, että Kreikka velkaantuu edelleen jollekulle muulle.

Kun troijalaiset näkivät puuhevosen muuriensa ulkopuolella, herra nimeltä Laokoon varoitteli, että kreikkalaisia pitää pelätä, vaikka he toisivat lahjoja. Hyvä muistaa, jos kreikkalaiset tulevat tuomaan rahaa takaisin.

Emme vielä tiedä, miten se katti sen nahan repii.

Islanti ja Irlanti olivat talousihmeitä ja nyt ne osoittautuivat kuplaksi. Islanti kosti tuhkapilvellä. Moni on syyttänyt lainojen antajia Kreikan velkaantumisesta, mutta Kreikkahan nosti lainoja nimenomaan valehtelemalla tilitietonsa.

Ruotsikaan ei ole ihan vapaamatkustaja, sillä Ruotsin kruunun vahvistuminen heikentää vientiteollisuutta. Rahassa se on samaa luokkaa kuin Suomen tuki Kreikalle.

Mitenhän olisi käynyt ilman euroa? Kreikka olisi painunut uppeluksiin jo vuosia sitten, tuottanut laman eikä asialle olisi voitu mitään. Jos Kreikka heitetään ulos eurosta, Kreikan valuutta devalvoituu ehkä 40 prosenttia ja velkamäärä kasvaa saman.

Sitten menevät nurin luotottajat ja tuloksena on sama lama, jota nyt koetetaan torjua.

Jotain hyvää on tässäkin sotkussa. Eurooppa voi päästä tiukempaan rahakuriin. Meille se on hyväksi, kun olemme tiukassa rahakurissa jo ennestään.

Voidaan mennä jopa niin pitkälle, että Englannin etuoikeudet lakkautetaan. Euron arvo heikkenee ja se tarkoittaa devalvaatiohyötyä Suomen kaltaiselle viennistä riippuvalle maalle.

Kreikan julkisen sektorin työntekijät ovat oikeasti pienituloisia. Siis Suomeen verrattuna, mutta suurituloisia verrattuna Kreikan maksukykyyn. Tässä tulemme ongelman syvään ytimeen. Demokratia houkuttelee poliitikot lahjomaan äänestäjiä etuuksilla, joihin ei ole varaa heti kun talous notkahtaa. Silloin pitää ottaa syömävelkaa.

Kreikka opetti meille olympialaiset, demokratian ja hypotenuusan neliön. Nyt Kreikka antaa meille uuden oppitunnin. Hyvinvointivaltiota voidaan rakentaa vain vahvalle taloudelle ja palvelujen pitämisellä kohtuullisina. Jos maksukyky heikkenee, menee hyvinvointietuuksilta pohja pois. Velaksi voidaan elää vähän aikaa, mutta pää tulee vetävän käteen armotta.

Viimeksi Suomi selvisi lamasta velaksi. Tuskin selviämme samalla tavalla, jos saamme Kreikan terveisinä uuden laman.

Yhden näkymän hyvinvointiyhteiskuntaan sain eteläsuomalaisen sairaalan ortopedilta. Hän muisteli, että kun lonkkaproteesileikkaukset aikoinaan aloitettiin, tuotiin potilaat osastolle pyörätuolilla. Nyt yhä useampi haluaa samaan leikkaukseen, koska golfin tasoitus ei enää nykyisellä lonkalla parane.

Olisiko Euroopan keskuspankin pitänyt jo tammikuussa ryhtyä ostamaan pulassa olevien velkakirjoja? Siitä olen samaa mieltä kuin leivästä: En ota kantaa.

Kirjoittaja on yleislääketieteen professori Itä-Suomen yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Tärkeät talkoot kuuttien puolesta

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä taas testissä

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Tekojään kanssa möhlittiin monella tapaa

Tavoitteet ilman keinoja luovat poliittista kitkaa

Paljon melua tyhjästä Mun Oulussa

Vanhukset eivät tarvitse almuja vaan hoitoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.