Trump heitti taas bensaa Lähi-idän kytevään paloon

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tyylilleen uskollisesti Twitter-viestissä dramaattisesta uudelleenlinjauksesta maansa Lähi-idän politiikassa. Trumpin mukaan USA:n on aika tunnustaa Golanin kukkulat osaksi Israelia, mikä hänen mielestään lisää alueellista vakautta. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Golania tai muitakaan Israelin vuoden 1967 kuuden päivän sodassa valtaamia alueita sille kuuluviksi.

Impulsiivisuuden vaikutelma voi taas johtaa harhaan. Golan-tviitti on johdonmukaista jatkoa sille, että aiemmin Trump päätti siirtää maansa suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Vaikka käytännössä vain lähetystön konsuliosaston nimi muuttui, siirrolla oli järisyttävä symbolinen merkitys. Kymmeniä kuoli mekkaloissa, kun palestiinalaiset kokivat tulleensa loukatuiksi. Jerusalemia ei yleisesti tunnusteta kokonaisuudessaan Israelin pääkaupungiksi, sillä kaupungin itäosa kuuluu miehitettyyn Länsirantaan. Väkivaltaisuuksilta tuskin vältytään nytkään.

Trumpin elettä verrattiin kansainvälisen oikeuden halveksuntana jopa Venäjän Krimin-miehitykseen. Rinnastus ei tee oikeutta Lähi-idän tilanteen monimutkaisuudelle. Israel teki ensi-iskun kuuden päivän sodassa, mutta se toimi eksistentiaalisen uhan alla, kun Egypti, Syyria ja Jordania muodostivat maan valtaamiseen tähdänneen liittouman. Nyt Israel arvioi pahimmaksi uhaksi Syyriasta ammuttavat iranilaisohjukset. Omalla tavallaan Trump myönsi inhorealistisesti, ettei Israel koskaan luovu rauhanomaisesti alueista, jotka se mieltää välttämättömiksi puskurivyöhykkeiksi. Inhorealismi ei vain ole välttämättä paras tapa edistää rauhaa hamassa tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.