Trump heitti taas bensaa Lähi-idän kytevään paloon

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tyylilleen uskollisesti Twitter-viestissä dramaattisesta uudelleenlinjauksesta maansa Lähi-idän politiikassa. Trumpin mukaan USA:n on aika tunnustaa Golanin kukkulat osaksi Israelia, mikä hänen mielestään lisää alueellista vakautta. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Golania tai muitakaan Israelin vuoden 1967 kuuden päivän sodassa valtaamia alueita sille kuuluviksi.

Impulsiivisuuden vaikutelma voi taas johtaa harhaan. Golan-tviitti on johdonmukaista jatkoa sille, että aiemmin Trump päätti siirtää maansa suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Vaikka käytännössä vain lähetystön konsuliosaston nimi muuttui, siirrolla oli järisyttävä symbolinen merkitys. Kymmeniä kuoli mekkaloissa, kun palestiinalaiset kokivat tulleensa loukatuiksi. Jerusalemia ei yleisesti tunnusteta kokonaisuudessaan Israelin pääkaupungiksi, sillä kaupungin itäosa kuuluu miehitettyyn Länsirantaan. Väkivaltaisuuksilta tuskin vältytään nytkään.

Trumpin elettä verrattiin kansainvälisen oikeuden halveksuntana jopa Venäjän Krimin-miehitykseen. Rinnastus ei tee oikeutta Lähi-idän tilanteen monimutkaisuudelle. Israel teki ensi-iskun kuuden päivän sodassa, mutta se toimi eksistentiaalisen uhan alla, kun Egypti, Syyria ja Jordania muodostivat maan valtaamiseen tähdänneen liittouman. Nyt Israel arvioi pahimmaksi uhaksi Syyriasta ammuttavat iranilaisohjukset. Omalla tavallaan Trump myönsi inhorealistisesti, ettei Israel koskaan luovu rauhanomaisesti alueista, jotka se mieltää välttämättömiksi puskurivyöhykkeiksi. Inhorealismi ei vain ole välttämättä paras tapa edistää rauhaa hamassa tulevaisuudessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.