Trumpin vallalle jarruja kongressivaaleissa

Suomen aikaa keskiviikon vastaisena yönä käydyt USA:n kongressin välivaalit päättyivät siinä mielessä onnellisesti, että kaikki voittivat, kukin omalla tavallaan. Kävi kuten gallupit ennakoivat. Demokraatit saavuttivat enemmistön edustajainhuoneessa, mutta republikaanit pitivät pintansa senaatin uudelleenvalinnoissa.

Demokraatit rikkoivat republikaanien värisuoran, mikä toisaalta oli minimitavoite. Republikaanit hankkivat torjuntavoiton, sillä tyytymättömyys istuvaan presidenttiin purkautuu yleensä aina virkakauden puolivälin vaaleissa. Puolueen miinukseen ei tullut Trump-lisää, pikemminkin päinvastoin. Presidentti Donald Trump voitti myös siinä, että hän vahvisti asemaansa puolueessaan. Trump-mielisten osuus kongressin republikaaniedustajista kasvoi. Osa valituista senaattoreista jäi kiitollisuudenvelkaan presidentille, joka kampanjoi äänekkäästi vaalien alla.

Toisaalta edustajainhuoneen demokraattivalta merkitsee jarruja Trumpin vallankäytölle ja ehkäisee tämän villeimpiä aloitteita, kuten Meksikon-vastaista rajamuuria. Kongressin kauhun tasapaino vakauttaa USA:n sisäpolitiikkaa, mutta voi johtaa myös hallintoa hyydyttäviin pattitilanteisiin. Trumpin bisnekset ja Venäjä-suhde joutuvat entistä kirkkaampaan läpivalaisuun. Demokraateille on avautumassa tilaisuus asettaa Trump virkarikossyytteeseen, joskin tämä kortti voi olla kannattavinta pitää hihassa, sillä viraltapano ei etenisi senaatissa.

Maailmalla voidaan huokaista helpotuksesta ja alkaa saman tien uudelleen pidättää hengitystä. EU:n ja Yhdysvaltojen yhteiselo voi helpottua, kun Trumpilla on demokraattinen vastavoima. Toisaalta Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen arvioi, että kun sisäpoliittiset voitot ovat kiven alla, Trump alkaa etsiä niitä ulkopolitiikasta (Ilta-Sanomat 7.11.). Ulkopolitiikan käyttö varaventtiilinä Sinkkosen kuvaamaan tapaan ei ole edes Trumpin keksintöä vaan kuuluu suurvaltajohtajien tavanomaiseen keinovalikoimaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi USA:n vaalitulosta varovaisen myönteisesti kehuen muun muassa äänestysaktiivisuutta sekä edustajainhuoneeseen valittujen naisten ja nuorten määrää. Lausunnot kuvastavat osaltaan eurooppalaisen poliittisen kulttuurin eroa nyky-Yhdysvaltoihin. Esimerkiksi ilahduttavasta äänestysvilkkaudesta lienee kiittäminen nimenomaan Trumpia ja hänen lietsomaansa vastakkainasettelun ilmapiiriä.

Erilaisten vähemmistöryhmien nousu edustajainhuoneeseen on kiistattoman hieno uutinen, jos asiaa kysytään demokraateilta tai valtaosalta länsieurooppalaisia. Useimpien republikaanien kannalta se on puolestaan merkki kehityksestä, jota halutaan estää. Tampereen yliopiston dosentti Markku Ruotsila huomautti Ylellä, että konservatiivit kokevat, ettei heidän ääntään kuulla, kun poliittinen eliitti on kiinnostunut vain vähemmistöistä. Amerikkalaisten arvomaailmojen kahtiajako näyttää vaalien perusteella entisestään syvenevän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.