Tshekkiläiskoneen vaaratilanteesta voi oppia

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi keskiviikkona, että viikontakainen tshekkiläiskoneen evakuointi tutkitaan vakavana vaaratilanteena. Selvityksen kohteena on pelastustoimien sujuvuus. Tapauskertomuksen perusteella vaikuttaakin vahvasti siltä, että tapahtumien kulkua on aihetta ruotia.

Lentokone oli lähdössä 135 matkustajan ja viiden miehistön jäsenen kanssa jo kiitotiellä, kun siinä havaittiin savua istuinriveillä 6 ja 7. Kapteeni määräsi koneen evakuoitavaksi ja matkustajat poistuivat koneesta hätäliukumäkiä pitkin. Myöhemmin selvisi, että savua aiheutti koneen ilmastointilaitteessa ilmennyt vika.

Vaikka Finavian pelastajat olivatkin paikalla muutamassa minuutissa, Otkesin mukaan avunsaannissa oli viivettä. Paikalle tuli parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Paljastui, että kiito- ja rullausteillä liikkuminen tai niiden ylittäminen on myös kriisitilanteen sattuessa luvanvaraista ja tarkasti säädeltyä, minkä vuoksi pelastajat joutuivat kiertämään reitillä. Vartiointiliikkeellä, pelastajilla tai poliisilla ei ollut automaattisesti lupia liikkua kiitotiellä (Savon Sanomat 9.8.).

Pelastustoiminnan vaikeuksien lisäksi Otkesin alustavien selvitysten perusteella vaikuttaa siltä, että myös matkustajien pelastautumistoimissa oli parantamisen varaa.

Osa matkustajista ei totellut koneen henkilökuntaa, vaan yritti ottaa käsimatkatavaroita mukaansa, vaikka koneesta olisi pitänyt poistua ilman niitä ja tarkasti ohjeita noudattaen. Osa käsimatkatavaroista tukki kulkuväyliä, mikä olisi voinut pahemmassa vaaratilanteessa olla kohtalokasta. Nyt syntyi onneksi vain naarmuja ja mustelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.