Tshekkiläiskoneen vaaratilanteesta voi oppia

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi keskiviikkona, että viikontakainen tshekkiläiskoneen evakuointi tutkitaan vakavana vaaratilanteena. Selvityksen kohteena on pelastustoimien sujuvuus. Tapauskertomuksen perusteella vaikuttaakin vahvasti siltä, että tapahtumien kulkua on aihetta ruotia.

Lentokone oli lähdössä 135 matkustajan ja viiden miehistön jäsenen kanssa jo kiitotiellä, kun siinä havaittiin savua istuinriveillä 6 ja 7. Kapteeni määräsi koneen evakuoitavaksi ja matkustajat poistuivat koneesta hätäliukumäkiä pitkin. Myöhemmin selvisi, että savua aiheutti koneen ilmastointilaitteessa ilmennyt vika.

Vaikka Finavian pelastajat olivatkin paikalla muutamassa minuutissa, Otkesin mukaan avunsaannissa oli viivettä. Paikalle tuli parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Paljastui, että kiito- ja rullausteillä liikkuminen tai niiden ylittäminen on myös kriisitilanteen sattuessa luvanvaraista ja tarkasti säädeltyä, minkä vuoksi pelastajat joutuivat kiertämään reitillä. Vartiointiliikkeellä, pelastajilla tai poliisilla ei ollut automaattisesti lupia liikkua kiitotiellä (Savon Sanomat 9.8.).

Pelastustoiminnan vaikeuksien lisäksi Otkesin alustavien selvitysten perusteella vaikuttaa siltä, että myös matkustajien pelastautumistoimissa oli parantamisen varaa.

Osa matkustajista ei totellut koneen henkilökuntaa, vaan yritti ottaa käsimatkatavaroita mukaansa, vaikka koneesta olisi pitänyt poistua ilman niitä ja tarkasti ohjeita noudattaen. Osa käsimatkatavaroista tukki kulkuväyliä, mikä olisi voinut pahemmassa vaaratilanteessa olla kohtalokasta. Nyt syntyi onneksi vain naarmuja ja mustelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Pääministerin pitäisi pitää kieli keskellä suuta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.