Tsunami yllätti

Maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamat vakavat vauriot ja uhkatilanteet Japanin ydinvoimaloille ovat pysäyttäneet kokeneimmatkin asiantuntijat. Onko voimaloiden rakentamisessa ja niiden sijoittamisessa tehty virheitä?

Virallisten arvioiden mukaan luonnonmullistuksessa on menehtynyt kymmeniätuhansia ihmisiä. Loukkaantuneiden määrä on moninkertainen. Taloudelliset vahingot ovat valtavat. Tuho olisi voinut olla vieläkin hirvittävämpi, jos Fukushiman ydinvoimalan sydän olisi pettänyt. Vaaravyöhykkeessä oli muitakin maan ydinvoimaloita.

Tähän mennessä on selvinnyt, että ongelmat Fukushimassa johtuivat jäähdytyspumppujen pysähtymisestä. Ne seisahtuivat sen jälkeen, kun tsunami katkaisi sähköt laajalta alueelta. Asiantuntijoiden mukaan tsunami oli suurin syy ydinvoimalaonnettomuuteen.

Japani oli ja on varautunut esimerkillisesti luonnonvoimien myllerrykseen. Silti voi kysyä, ovatko ydinvoimalat oikeissa paikoissa. Onko meren välitön läheisyys niille sopiva sijainti? Oliko näin voimakkaan tsunamin mahdollisuuteen varauduttu?

Viime päivien tapahtumat Japanissa ovat järkyttäviä ja herättävät oikeutetun kysymyksen: Ovatko ydinvoimalat turvallisia? Radioaktiivista saastetta ei tiettävästi ole päässyt ulkoilmaan - ainakaan suuria määriä. Tilanne Japanissa lienee tältä osin hallinnassa. Vaara ei ole kuitenkaan ohi.

Suomen ydinvoimalat ovat kansainvälisen mittapuun mukaan turvallisia, eikä ihmisillä ole syytä panikoitumiseen Japanin tapahtumien valossa. Tapahtumat todistavat kuitenkin, että eteen voi tulla yllättäviä tilanteita. Japanin viranomaiset painiskelevat nyt ongelmien kanssa, joita ei ilmiselvästi osattu ennakoida. Heillä on apunaan ydinvoiman parhaat kansainväliset asiantuntijat.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.