Tuhkarokkoa kannattaa torjua rokotuksella

Lasten rokotuskattavuus niin sanotulla kolmoisrokotteella näyttää olevan Pohjois-Savossa hyvällä tolalla, sillä se on ylittänyt laumansuojan rajana pidetyn 95 prosentin viime vuosina johdonmukaisesti. Luvuista sopii iloita. Samaa ei voi sanoa muutamista muista maakunnista, kuten Päijät-Häme ja Pohjanmaa, joissa rokotuskattavuus on ollut useita prosenttiyksikköjä laumasuojakynnyksen alapuolella.

Kolmoisrokotteella torjutaan lasten sairastumista paitsi tuhkarokkoa, myös sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti tuhkarokkoa kannattaa torjua voimallisesti, sillä tuhkarokon sairastaminen hävittää runsaasti puolustuskykyä, jota lapsilla on muita taudinaiheuttajia vastaan. Tuhkarokko saa aikaan ikään kuin immunologisen muistinmenetyksen. Toisin sanoen elimistö menettää kykynsä tunnistaa entuudestaan tuttuja taudinaiheuttajia.

Voi olla, että immunologisen muistin menetys ei kuulosta pahalta, mutta kyse on erittäin vakavasta asiasta. Tutkimuksessa paljastui, miten lapset menettivät vastaainevalikoimastaan keskimäärin 40 prosenttia. Kun elimistö ei ole tuhkarokon jälkeen enää tietoinen kaikista aikaisemmin kohtaamistaan taudinaiheuttajista, riski sairastua muihin tulehdustauteihin kasvaa jopa vuosien ajan.

Onkin syytä pohtia kuten professori Mikael
Knip kysyy, pitäisikö tuhkarokkorokotusten olla lapsille pakollisia (Helsingin Sanomat 1.11.). Kysymys on aiheellinen. Tartuntatautilain mukaan rokotteiden ottaminen on vapaaehtoista. Kuitenkin kun hyödyt alkavat olla taloudellisestikin suuria, on ainakin joidenkin rokotteiden pakollisuutta aiheellista miettiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Aivovammat ovat ongelma jääkiekossa

IBM – reikäkorteista pilvipalveluun

Kiroilevalta isältä vesselille

Talvihoidon tasokorotus teillä paikallaan

Jokainen isä onansainnut muistamisen

Hälytyskellot eivät kuulu

Eurooppaan rakennetaan jälleen uusia muureja

Verojen käytön täytyy perustua avoimuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.