Tukijäseniä rahalla

Suomessa on jo puolentoista vuoden ajan perkattu puolueiden ja yksittäisten poliitikkojen ulkopuolista vaalitukea. Seurauksena on ollut poliittisen moraalin pöllyttämistä ja uusia lakeja, joiden avulla vaalituesta on tulossa aikaisempaa selvästi läpinäkyvämpää.

Muutamaa yksittäistapausta setvii myös poliisi. On mahdollista, että vaalirahasotkun viimeiset hännät näytellään oikeudessa. On arveltu, että osa Suomen vaalirahasotkuista on johtunut meikäläisestä vaalijärjestelmästä, joka on sekoitus henkilö- ja puoluevaalista. Yksittäisten ehdokkaiden kampanjat ovat vaali vaalilta tulleet kalliimmiksi.

Ruotsissa on käytössä pitkät listat eli siellä äänestetään pääsääntöisesti puoluetta. Puolueet asettavat ehdokkaat muun muassa jäsenäänestysten perusteella järjestykseen pitkälle listalle. Listan kärjestä valitaan niin monta ehdokasta kuin puolueelle vaalituloksen mukaan kuuluu.

Järjestelmä ei ole ongelmaton. On paljastunut, että ainakin yksi maltillisen kokoomuksen Tukholman osaston poliitikko on hankkinut osastoonsa uusia jäseniä, joiden jäsenmaksun hän on maksanut itse ja jotka ovat luvanneet äänestää häntä puolueen esivaaleissa.

Tapauksesta opitaan ainakin se, että pitkät listatkaan eivät ole ongelmattomia. Kun Suomessa yksittäiset ehdokkaat kamppailevat varsinaisissa vaaleissa, käydään Ruotsissa sama mittelö puolueen sisäisissä vaaleissa. Vilunkipeliä voidaan pelata niissäkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.