Tukijäseniä rahalla

Suomessa on jo puolentoista vuoden ajan perkattu puolueiden ja yksittäisten poliitikkojen ulkopuolista vaalitukea. Seurauksena on ollut poliittisen moraalin pöllyttämistä ja uusia lakeja, joiden avulla vaalituesta on tulossa aikaisempaa selvästi läpinäkyvämpää.

Muutamaa yksittäistapausta setvii myös poliisi. On mahdollista, että vaalirahasotkun viimeiset hännät näytellään oikeudessa. On arveltu, että osa Suomen vaalirahasotkuista on johtunut meikäläisestä vaalijärjestelmästä, joka on sekoitus henkilö- ja puoluevaalista. Yksittäisten ehdokkaiden kampanjat ovat vaali vaalilta tulleet kalliimmiksi.

Ruotsissa on käytössä pitkät listat eli siellä äänestetään pääsääntöisesti puoluetta. Puolueet asettavat ehdokkaat muun muassa jäsenäänestysten perusteella järjestykseen pitkälle listalle. Listan kärjestä valitaan niin monta ehdokasta kuin puolueelle vaalituloksen mukaan kuuluu.

Järjestelmä ei ole ongelmaton. On paljastunut, että ainakin yksi maltillisen kokoomuksen Tukholman osaston poliitikko on hankkinut osastoonsa uusia jäseniä, joiden jäsenmaksun hän on maksanut itse ja jotka ovat luvanneet äänestää häntä puolueen esivaaleissa.

Tapauksesta opitaan ainakin se, että pitkät listatkaan eivät ole ongelmattomia. Kun Suomessa yksittäiset ehdokkaat kamppailevat varsinaisissa vaaleissa, käydään Ruotsissa sama mittelö puolueen sisäisissä vaaleissa. Vilunkipeliä voidaan pelata niissäkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.