Tuleva hallitus taitaa olla sinipunavihreä

Jos eduskuntavaalit olisivat nyt, vaalitulos johtaisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä sinipunaan vihreillä höystettynä. Pääministeriksi nousisi Antti Rinne (sd.), valtiovarainministeriksi Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeriksi Pekka Haavisto (vihr.). Kolmen puheenjohtajan johtamien puolueiden kannatus on tuoreimman kannatuskyselyn perusteella yhteensä 54,6 prosenttia (Helsingin Sanomat 16.11.). Kun virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin, vahvistukseksi hallitukseen noussee myös RKP, joka kirjasi nyt 4,4 prosentin kannatuksen.

Punamulta on toinen päähallitusvaihtoehto, mutta sen todennäköisyys on pienentynyt sitä mukaan kun keskustan kannatus on jäänyt jälkeen kärkikaksikosta. Vaalitulos ei toki ole vielä kirkossa kuulutettu. Suomen noin 4,4 miljoonasta äänestäjästä liikkuviin luetaan 600 000 eli noin 14 prosenttia. Joukko on suuri, mutta samalla hyvin epäyhtenäinen.

Selitystä kokoomuksen ja keskustan eriytyneille kannatuskäyrille on haettu hallituksen politiikasta ja peruskannattajajoukkojen suhteesta siihen. Siitä juuri on kyse. Keskusta on tehnyt hallituksessa politiikkaa, joka on ollut mieluista kokoomuslaisittain ajatteleville.

Yhden selityksen tarjoaa ulkoministeri Timo Soinin (sin.) analyysi, jonka mukaan ”laajan Maalaisliiton” kannattajat eli keskustalaiset, siniset ja osa perussuomalaisista eivät äänestä vasemmistoa, eivätkä kokoomusta, vaan mieluummin ”he jäävät nukkumaan, sohvalle selälleen” (Maaseudun Tulevaisuus 16.11.).

Seuraavissa kyselyissä saa vastauksensa yksi hyvin kiinnostava kysymys: alkoiko vihreiden kannatus Haaviston myötä todella nousta vai luisuko vain pysähtyi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppikiistoja on joka lähtöön

Teurastamojännitystä

Terroristinen väkivalta palasi Euroopan sydämeen

Kurttilan matkustelu tulee kalliiksi

Hyökkäystä odotellessa

Julmuus, jonka hyväksymme

Brexitin äärivaihtoehtojen mahdollisuudet kasvavat

Valtuusto teki viisaan päätöksen keskuskentästä

C + CH4 = x MRD

Twitter tarvitsee intervention

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.