Tulevaisuuden koodi

Peruskoulun opetussuunnitelmaa ollaan parhaillaan uudistamassa. Syksystä 2016 alkaen perusopetus tulee sisältämään ohjelmointia jo alakoulusta saakka.

Tämä tervetullut uudistus on opetusministeriön vastaus yhteiskuntamme tietotekniseen murrokseen. Jatkossa meistä yhä useamman on hyvä ymmärtää ja osata edes jonkin verran ohjelmointia.

Ohjelmointi eli koodaus on tietokoneen täsmällistä käskyttämistä suorittaa tehtäviä koneen ymmärtämällä kielellä. Ilman käyttöjärjestelmää ja ohjelmia esimerkiksi tietokoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla ei voisi tehdä yhtään mitään.

Tarjolla olevat opetusympäristöt ovat vielä voimakkaassa kehitysvaiheessa. Suomessa aikanaan käyttöönotettavat ovat todennäköisesti graafisia ja pitkälle automatisoituja. Varsinainen tietokoneohjelmoinnin opetus aloitetaan yläkoulussa, jolloin se tukee ja motivoi luonnontieteiden opiskelua.

On äärimmäisen tärkeää, että koulut valitsevat avoimen ja ilmaisen kääntäjäympäristön. Tällä varmistetaan oppilaiden yhdenvertainen mahdollisuus oppia ja kehittää itseään ohjelmoijana ilman kohtuuttomia taloudellisia rajoitteita.

Julkisilla varoilla kouluille hankittavien laitteiden on tuettava ja mahdollistettava ohjelmointi. Tämäkään itsestään selvältä kuulostava vaatimus ei toteudu kaikilla markkinoilla olevien laitteiden osalta.

Vaikka ohjelmointikielet ovat tarkasti määriteltyjä, ohjelmoimalla voi tehdä hyvin erilaisia asioita. Opiskellessani tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa sain opetusta Linux -käyttöjärjestelmän isältä Linus Torvaldsilta.

Linuxin kehittämisen perimmäiset syyt olivat äärimmäinen kiinnostuneisuus ohjelmoinnista ja turhautuminen tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Linuxin perusfilosofiaan on kuulunut avoin ja ilmainen lähdekoodi. Ilmaista Linuxia onkin aivan syystä luonnehdittu Suomen vaikuttavimmaksi kehitysavuksi.

Ohjelmointi on aina ollut oleellinen osa tutkimus- ja tuotekehitystyötäni, jossa työkalut on usein ohjelmoitava itse. Urani alkutaipaleella tehtäväni oli kehittää ilmakehän otsonin satelliittimittausmenetelmää Ilmatieteen laitoksella. Tietokone onkin parhaimmillaan työjuhtana analysoimassa valtavia tietomääriä, joita esimerkiksi satelliitit kykenevät tuottamaan.

Viime vuosina suomalaiset ohjelmistopelitalot kuten Rovio ja Supercell ovat saaneet maailmalla runsaasti huomiota ja tahkonneet ajoittain kovaa taloudellista tulosta.

Valmis peliohjelma on monistettavissa käytännössä ilmaiseksi. Tässä on suuri ero perinteiseen teollisuustuotteeseen verrattuna.

Ohjelmistokehitys ja -vienti on kasvanut merkittäväksi talouttamme pyörittäväksi voimaksi. Meidän tulee varmistaa, etteivät lapsemme putoa tästä mahdollisuuksien kelkasta.

Kirjoittaja on Kuopion kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen (vihr.)

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.